Debat

DF: Vandrende arbejdstagere fra EU udfordrer SU-systemet

DEBAT: Dansk Folkeparti støtter i udgangspunktet den danske SU-model. Men den nuværende model kan ikke overleve, hvis ikke Danmark har ret til selv at bestemme, hvem vi betaler uddannelser og SU til. Det skriver Jens Henrik Thulesen Dahl, der vil sætte optjening i retten til SU på dagsordenen i fremtiden. 

<i>Jens Henrik Thulesen Dahl (DF)&nbsp;mener, at vi skal passe bedre på vores&nbsp;SU.</i>
Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) mener, at vi skal passe bedre på vores SU. Foto: /ritzau/Jens Dresling
Jenny Emilie Bendix Becker
GDPRDeleted
Vis mereIcon / Direction / Dropdown
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jens Henrik Thulesen Dahl (DF)
Uddannelses- og forskningsordfører

I Dansk Folkeparti mener vi helt reelt, at vi har et glimrende SU-system, som vi skal værne om. 

Vi skal værne om det, når det er udfordret af unge, vandrende arbejdstagere fra EU, som kommer hertil og grundet selvsamme EU's lovgivning har krav på gratis uddannelse og SU. 

Vi skal værne om det, når de samme studerende får SU-lån, som de blot rejser fra og ikke tilbagebetaler.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til debat@altinget.dk

Jeg håber, at vi kan værne om det ved, at vi kan sikre retten til, at det er os, som selv bestemmer, hvem vi ønsker at forære SU til.

At vi kan kræve, at man skal have optjent retten til SU – og at man naturligvis skal kunne opkræves tilbagebetaling af eventuelle lån, også selvom man forlader Danmark.

Selvbestemmelse – og plads til forbedringer
Hvis vi ikke kan få retten tilbage til at bestemme, hvem vi vil betale uddannelser og SU til – ja, så kan vi blive nødt til at lave systemet om. 

Men vores udgangspunkt i Dansk Folkeparti er, at vi ønsker at bevare et SU-system, som kan sikre alle danske unge en mulighed for et forsørgelsesgrundlag under uddannelsen.

Der er en række områder, hvor vi ser et behov for at forbedre det nuværende SU-system.Vi har nogle udmærkede ordninger for handicaptillæg til studerende på de videregående uddannelser.

Det skal vi naturligvis også have for elever på erhvervsuddannelserne. Vi har i Dansk Folkeparti heldigvis fået opbakning fra hele Folketinget hertil i et beslutningsforslag, som vi fremsatte sidste år.

Aftalen er, at det skal vi løse i de kommende forhandlinger om SU. Og det vil vi i Dansk Folkeparti naturligvis holde fast i. 

Der er også behov for at sikre en rimelig forsørgelse i de praktikperioder, hvor man i dag får løn, som man gør på eksempelvis erhvervsuddannelserne og pædagoguddannelsen.

For eksempel får de unge på erhvervsuddannelserne, som på grund af et handicap har behov for nedsat tid, også nedsat praktiklønnen.

Det handler om unge, som kan og vil bidrage på arbejdsmarkedet, men hvor de på grund af deres handicap vil skulle have et fleksjob på “det rigtige” arbejdsmarked.

Det er vi selvfølgelig nødt til at finde en model for, så de også kan få et “fleksstudie”.

Det er kun rimeligt, at vi kræver, at alle, som kan, også skal bidrage på arbejdsmarkedet, men så må vi også stille rimelige rammer til rådighed for, at de unge kan få en uddannelse, så de har de bedste muligheder for at udvikle deres kompetencer. 

Flere SU-klip til handicappede
På de videregående uddannelser kan det også handle om at kunne give SU i længere tid til personer med handicap, som på grund af handicappet reelt har brug for længere tid til at færdiggøre deres studium.

I forbindelse med den nye bevillingsreform har Dansk Folkeparti fået indført, at der skal arbejdes med rammerne for studerende med handicap.

Herunder er også en del af aftalen, at de tidsmæssige rammer for uddannelsesstederne blev lempet for studerende, som på grund af handicap har brug for ekstra tid.

Her ønsker Dansk Folkeparti også, at vi i forbindelse med de kommende SU-forhandlinger kan se på, om der kunne indføres en længere “normeret” studietid med SU for den studerende, som reelt på grund af sit handicap har brug for et eller to år længere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Henrik Thulesen Dahl

MF (DD)
civilingeniør (Aalborg Uni. 1985)