Debat

Ny debat: Skal vi have brugerbetaling efter loven om dobbeltuddannelser?

DEBAT: Skal der være mulighed for at kunne betale sig til at tage så mange uddannelser, man har lyst til, hvis man ellers bliver omfattet af loven om begrænsning af dobbeltuddannelse? Det har Altinget spurgte en række aktører om. Mød panelet her.

Søren Pind (V) fik nok at se til kort tid efter, han blev udnævnt som uddannelses- og forskningsminister, da loven om begrænsning af uddannelser skulle vedtages.
Søren Pind (V) fik nok at se til kort tid efter, han blev udnævnt som uddannelses- og forskningsminister, da loven om begrænsning af uddannelser skulle vedtages.Foto: Sarah Christine Nørgaard/Scanpix
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der var livlig debat både inden for og uden for Christiansborgs mure i forbindelse med behandlingen af loven om begrænsning af dobbeltuddannelse.

Da loven blev vedtaget i slutningen af december, lå det fast, at studerende ikke længere frit kan vælge på hylderne af mulige uddannelser, hvis man allerede har gennemført én uddannelse.

Det startede samtidig debatten om, hvorvidt der skulle være mulighed for at betale sig fra at tage uddannelse nummer to. 

En debat, som ifølge uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) blev indledt efter ønske fra SF og Radikale. SF sagde under behandlingen af loven, at de var blevet klogere og nu ikke længere ønskede brugerbetaling. Radikale afviste overhovedet at have udtrykt det ønske. 

Ministeren selv sagde: "Jeg har ikke haft noget ønske om, som ny uddannelses- og forskningsminister, at tage en enormt værdiladet diskussion om brugerbetaling på uddannelsesområdet. Men nu undersøger vi det, og så må vi se, hvor det ender."

Men er det generelt en god idé at give de studerende en mulighed for at betale sig fra at kunne vælge den retning, de præcis har lyst til, hvis de ellers bliver omfattet af den nye lov? Eller er det en vej, Danmark slet ikke skal gå?

Det spørger Altinget en række aktører om.

Mød deltagerne her:

Jacob Mark Jacob Mark (SF)

Uddannelses- og forskningsordfører for SF. Jacob Mark er derudover gruppeformand for SF i Folketinget. Siden 2013 har han været indskrevet som journaliststuderende ved Roskilde Universitet. Han blev første gang valgt til Folketinget i 2015.

 

Martin Ågerup Martin Ågerup

Martin Ågerup har været direktør i Cepos siden 2004. Han har tidligere været management-konsulent for Connector a/s samt projektleder hos Instituttet for Fremtidsforskning. Martin Ågerup er uddannet økonom og økonomisk historiker fra universiteterne Bristol og Exeter.

 

Sofie Carsten Nielsen Sofie Carsten Nielsen (R)

Uddannelses- og forskningsordfører for Radikale. Tidligere uddannelses- og forskningsminister i perioden fra februar 2014 til juni 2015. Sofie Carsten Nielsen er cand.scient.pol. fra Københavns Universitet og har derudover en master i europæisk politik og administration fra Europakollegiet i Brügge i Belgien.

 

Søren Pind Søren Pind (V)

Uddannelses- og forskningsminister. Søren Pind er tidligere justitsminister og minister for flygtninge, indvandrere og integration samt minister for udviklingsbistand. Han var midlertidigt medlem af Folketinget i 1994 og igen i 1997. Siden 2007 har han været fast medlem af Folketinget. Han er uddannet cand.jur.

 

Camilla Gregersen Camilla Gregersen

Camilla Gregersen er formand for Dansk Magisterforening. Inden hun blev formand for Dansk Magisterforening, var hun ledelseskonsulent i Prosa – Forbundet af it-professionelle. Uddannet cand.mag. fra Roskilde Universitet og har en MBA fra Syddansk Universitet.

 

Yasmin Davali Sana Mahin Doost  Yasmin Davali og Sana Mahin Doost
Yasmin Davali er formand for Danske Studerendes Fællesråd. Hun har en bachelor i socialvidenskab fra Roskilde Universitet, hvor hun var næstformand for Studenterrådet. Efter 1. februar overtager Sana Mahin Doost rollen som formand for DSF. Indtil da er hun som repræsentant for Studenterrådet ved Aarhus Universitet medlem af forretningsudvalget i DSF.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00