Forsvarsfond klar til at støtte droner og cyberforsvar

STØTTE: Droneteknologi, kunstig intelligens og cyberforsvar er nogle af de teknologier, som Den Europæiske Forsvarsfond vil give tilskud til forskning i i 2019 og 2020. Det har EU-Kommissionen besluttet.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Andreas Krog

Forsvarssamarbejde er den eneste måde, hvorpå vi kan beskytte og forsvare europæerne i en stadig mere ustabil verden

Jyrki Katainen
Næstformand i EU-Kommissionen
Fakta
Forsvarsteknologiske områder, som der kan søges om støtte til i Den Europæiske Forsvarsfond i 2019 og 2020:

· Teknologi, der kan muliggøre operationer, beskyttelse af militære styrker og deres mobilitet.
Der er afsat 80 millioner euro til udvikling af detektionskapaciteter for CBRN-trusler eller dronebekæmpelsessystemer.


· Efterretninger, sikker kommunikation og cyberspace.
182 millioner euro skal dække kendskab til situationen i cyberspace og cyberforsvar, kendskab til situationen i rummet og kapaciteter til tidlig varsling eller til farvandsovervågning.


· Evnen til at gennemføre avancerede operationer.
71 millioner euro skal støtte opgraderingen af den næste generation af landbaserede præcisionsindsatskapaciteter, kapaciteter til kamp på landjorden og i luften og fremtidige søværnssystemer.
·

· Innovative forsvarsteknologier og SMV'er.
27 millioner euro skal støtte løsninger inden for kunstig intelligens, virtual reality og cyberteknologier samt støtte SMV'er.


Derudover foreslår kommissionen, at to specifikke projekter får direkte tilskud. 100 millioner euro skal støtte udviklingen af Eurodrone, som ifølge EU-Kommissionen er en yderst vigtig kapacitet for Europas strategiske autonomi, og 37 millioner euro skal støtte interoperabel og sikker militær kommunikation.

Kilde: EU-Kommissionen

EU-Kommissionen har i denne uge godkendt de forsvarsteknologiske områder, som virksomheder og offentlige institutioner kan søge om tilskud til forskning i i Den Europæiske Forsvarsfond i 2019 og 2020. Fonden skal i de to år efter planen uddele i alt 500 millioner euro, svarende til knap fire milliarder danske kroner. Der fokuseres blandt andet på droneteknologi, satellitkommunikation, systemer for tidlig varsling, kunstig intelligens, cyberforsvar og farvandsovervågning.

Kommissionen har allerede finansieret fem forsvarsrelaterede forskningsprojekter, blandt andet med 35 millioner euro til projektet Ocean2020, der skal støtte farvandsovervågningsprojekter. Kontrakter vedrørende finansiering af yderligere tre projekter er under udarbejdelse.

I Kommissionens øjne er fonden central for forsvaret af Europa.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00