Debat

Morten Messerschmidt: Dansk klimakamp skal handle om grøn teknologi - ikke CO2-reduktioner

DEBAT: Den danske klimakamp skal handle om grøn teknologieksport fremfor indenlandske CO2-reduktioner. Når Folketinget i det nye år skal forhandle en Power-to-X-strategi, handler det derfor om at sikre erhvervslivet de rette rammevilkår, skriver Morten Messerschmidt (DF).

Nogle dogmatikere foretrækker, at vi i et klimaanfald pisker os selv med økologiske gulerødder og lever i evig klimaskam, skriver Morten Messerschmidt.
Nogle dogmatikere foretrækker, at vi i et klimaanfald pisker os selv med økologiske gulerødder og lever i evig klimaskam, skriver Morten Messerschmidt.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Messerschmidt (DF)
Klimaordfører

For kort tid siden var Power-to-X et magisk ord, som indforstået blev udvekslet på Christiansborg. I dag er det – næsten – blevet et lægmandsudtryk. Vi er i stærk konkurrence om CO2-fangst, inden andre lande overhaler os og snupper muligheden fra os. Der skal vi handle hurtigt. Og nu.

For her er chancen for at omdanne danske kompetencer til nye teknologier, der kan sælges til hele verden og føre til kulsorte tal på bundlinjen. Det giver arbejde til danskere i hele landet, fordi vi bygger videre på nogle af de stærke industrier, vi allerede har inden for blandt andet vindenergi og udvikling af grønne brændstoffer.

Indspark fra erhvervslivet viser stort potentiale
Derfor tager jeg også godt imod det fælles indspark fra danske virksomheder og energibranchen til en kommende Power-to-X-strategi, som vi skal forhandle i Folketinget i det nye år. Det er stærke danske virksomheder, der har taget teten og gået forrest.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Jeg håber derfor, at regeringen allerede er langt med planerne, for erhvervslivets fælles udspil viser klart, at vi står med et nyt stort erhvervspotentiale. Den ambition deler jeg.

Mine forventninger er store til fremtidens grønne electrofuels og til fangst af CO2 med henblik på både lagring og anvendelse (CCS og CCU). Udviklingen af disse teknologier er en mærkesag for Dansk Folkeparti, og vi vil være med til at drive udviklingen. Derfor tillader vi os også at tage en del af æren for, at der blev afsat en stor sum penge til teknologierne i klimaaftalen fra i sommer.

Lad os nu taget et opgør med, at klimapolitik handler om at sende højere afgifter til danskerne og dansk erhvervsliv midt i en krisetid.

Morten Messerschmidt (DF)
Klimaordfører

Danmarks klimapolitik skal handle om grøn eksport
Lad os nu taget et opgør med, at klimapolitik handler om at sende højere afgifter til danskerne og dansk erhvervsliv midt i en krisetid. Vi skal stoppe med at tro, at vi kan redde verden, hvis bare Danmark får nogle ekstra grønne biler i 2030.

Den danske klimakamp skal handle om grøn teknologieksport frem for indenlandske CO2-reduktioner. Vores globale klimapåvirkning skal bestå i at udvikle og udbrede de grønne teknologier, som hele verden vil efterspørge i de kommende årtier.

Danmark har chancen for at bygge videre på vores grønne kompetencer og skabe en helt ny industri, hvor vi udnytter grøn strøm fra store havmølleparker og kombinerer det med CO2, som vi opfanger fra vores kraftværker, affaldsanlæg og den tunge industri og genanvender.

På den måde kan Power-to-X-brændsler få lastbiler, fly – ja, sågar danske containerskibe – til at blive klimaets venner. Det vil være et brag gennem både den klimamæssige og teknologiske lydmur. Erhvervslivet er klar. Nu må regeringen også rubbe neglene.

Dansk erhvervsliv efterspørger klare rammevilkår, der kan få gang i produktionen og ikke mindst efterspørgslen af de nye grønne brændsler. Lige nu befinder vi os i en situation af stilstand. Transportsektoren efterspørger selvfølgelig ikke et grønt brændsel, der er markant dyrere end de gængse. Og produktionen af Power-to-X sættes ikke i gang, før der er en efterspørgsel. Det dilemma skal vi løse. Det er selvfølgelig ikke gratis på den kortere bane. Men gevinsten i et længere perspektiv kan vise sig at være mange gange større.

På vej mod nye sejre
Dansk Folkeparti støtter udviklingen, fordi vi ser muligheder i den grønne omstilling – og fordi vi betingede os, at klimaindsatsen ikke må skade beskæftigelsen eller ligheden. Nogle dogmatikere foretrækker, at vi i et klimaanfald pisker os selv med økologiske gulerødder og lever i evig klimaskam. Lad os endelig ikke gå ned ad den vej!

Det vil gøre os alle fattigere og betyder ikke en døjt for klimaet. Den danske CO2-udledning er helt ubetydelig i en global sammenhæng, men som den nye rapport med anbefalinger til Power-to-X og CCU viser, så kan dansk teknologi og viden føre til nye sejre i fremtiden for dansk erhvervsliv. Jeg vil meget gerne diskutere, hvordan vi indfrier dem.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00