Debat

Ældre Sagen: “Bomstærk” økonomi må give overskud til værdig ældrepleje

DEBAT: Seks millioner hjemmehjælpstimer er sparet væk siden 2008, og der er akut brug for flere sygehuspladser og mere personale på danske plejehjem. De uværdige forhold står i skærende kontrast til Danmarks gode økonomi, mener Bjarne Hastrup fra Ældre Sagen.

<b>OMSORG</b>: Ældre har længe mærket den kommunale sparekniv. Det er på tide, at resultatet af økonomiforhandlingerne afspejler styrken i dansk økonomi, mener Ældre Sagens Bjarne Hastrup.
OMSORG: Ældre har længe mærket den kommunale sparekniv. Det er på tide, at resultatet af økonomiforhandlingerne afspejler styrken i dansk økonomi, mener Ældre Sagens Bjarne Hastrup.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Maria Bierbaum Oehlenschläger
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bjarne Hastrup
Adm. direktør, Ældre Sagen

Det er nu, de økonomiske rammer for kommuner og regioner for 2019 forhandles, og dermed også rammerne for den service, som kommunerne og regionerne vil give inden for eksempelvis hjemmehjælp og sygehusbehandling.

Det er på tide, at resultatet af forhandlingerne afspejler styrken i den danske økonomi.

Det danske samfund har nemlig råd til at give en både tilstrækkelig og værdig behandling, pleje og omsorg til ældre, der har brug for hjælp.

Der skal laves mere permanente og langsigtede økonomiske rammer for at stabilisere udviklingen inden for sundhed og ældrepleje. Ikke blot i 2019, men over en længere årrække.

Bjarne Hastrup
Adm. direktør, Ældre Sagen

Uværdige nedskæringer på ældre
De seneste år har disse forhandlinger resulteret i særdeles stramme budgetter. Det har haft store konsekvenser for de ældre, der ikke kan klare sig uden hjælp.  

Siden 2008 er der sparet 6 millioner hjemmehjælpstimer væk. Vi ser eksempler på plejehjem med én nattevagt til 30-40 beboere. Vi oplever også fortsat massiv overbelægning på sygehusenes medicinske afdelinger, hvor patienter ligger på overfyldte stuer eller på gangene.

Disse uværdige forhold står i skærende kontrast til den gode økonomi i Danmark. Ifølge Finansministeriet er vores økonomi ”bomstærk”, og det såkaldte konvergensprogram viser overskud på de offentlige finanser – også på lang sigt.

Det skyldes ikke mindst, at vi med den stigende pensionsalder bliver længere tid på arbejdsmarkedet. Seniorerne yder et helt afgørende bidrag til dansk økonomis styrke og holdbarhed.

Flere ældre øger behov for pleje
Vores velfærdssamfund har brug for, at der nu tages fat på at forbedre kvaliteten på ældreområdet. Og der er nok at tage fat på. Der er et akut behov for mere personale på plejehjemmene, især i aften- og nattetimerne.

Vi har brug for en forstærket og permanent indsats over for mennesker med demens. Vi skal have løst problemerne med overbelægningen på landets sygehuse. Pårørende skal have mere hjælp og støtte. Det er nogle at de områder, der efter Ældre Sagens opfattelse både er behov for og råd til. Vi kan simpelt hen ikke være andet bekendt.

Vi bliver flere ældre i Danmark, og i de kommende år bliver der flere af de ”ældste ældre”. På trods af sund aldring er mennesker på dette tidspunkt i livet ikke længere ”en økonomisk overskudsforretning” for samfundet.

Her har mange tværtimod brug for pleje, omsorg og behandling - ydelser, som finansieres af kommuner og regioner. Dette er en del af regnestykket, når man fastlægger de økonomiske rammer for kommuner og regioner. Den offentlige service skal ikke forringes af den demografiske udvikling.

Langsigtede økonomiske rammer efterlyses
Ældre Sagen opfordrer derfor regeringen til at tage højde for både behovet for bedre kvalitet på ældreområdet og den demografiske udvikling, når økonomien for kommuner og regioner fastlægges.

Vi mener samtidig, at der skal laves mere permanente og langsigtede økonomiske rammer for at stabilisere udviklingen inden for sundhed og ældrepleje. Ikke blot i 2019, men over en længere årrække.

Og vi forventer så, at kommunerne griber bolden og sikrer, at flere penge til ældreområdet kommer ældre med brug for pleje, omsorg og behandling til gode.

Vi ser frem til solide og fremsynede økonomiaftaler for 2019 og flere år frem i tiden.

Dokumentation

Økonomiaftalen 2019 til debat

På Altinget tager vi i maj og juni debatten om, hvad der bør komme på politikernes lystavle under forhandlingerne mellem regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) om kommunernes budget for 2019.

Økonomiaftalen indeholder blandt andet rammer for service- og anlægsudgifter og mål for skatteudskrivning i kommunerne. Økonomiaftalen gælder for alle Danmarks kommuner.

Vi spørger derfor et hold skarpe debattører:

Hvad skal prioriteres, når regeringen og KL sammensætter økonomiaftalen for 2019? Og hvad skal der til for at få en fornuftig aftale på plads?

Du er også velkommen til at bidrage til debatten. Send en mail til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Hastrup

Adm. direktør og medstifter, Ældre Sagen, forfatter
cand.polit. (Københavns Uni. 1972)

0:000:00