Byrådsmedlem: Indfør borgerting i kommunerne

DEBAT: Kommunale borgerting skal udvælge politiske emner, som politikerne kan gå videre med. Det vil styrke demokratiet, skriver Fanny Broholm (ALT) fra Københavns Borgerrepræsentation.

Af Fanny Broholm (ALT)
Gruppeforperson for Alternativet i Københavns Borgerrepræsentation

Det kræver engagerede og oplyste borgere, hvis vores demokrati for alvor skal skinne. Og min erfaring viser heldigvis, at dem findes der mange af.

Som medlem af Københavns Borgerrepræsentation får jeg jævnligt værdifulde input fra folk, der ved, hvad de snakker om, kender til de lokale forhold og har en klar holdning. Det er guld værd for mig som politiker og for vores lokale demokrati.

Men det er ikke altid nemt at vide, hvor man skal vende sig hen, hvis man som borger gerne vil påvirke noget politisk. Det er vigtigt, at vi alle sammen både ved, men også rent faktisk oplever, at det er muligt at komme til orde, og at vi kan deltage i den politiske proces. Vi skal have demokratiet meget tættere på.

Derfor foreslår vi i Alternativet at indføre borgerting i tilknytning til Folketinget og de enkelte kommuner, hvor en samling af frivillige og repræsentativt udvalgte borgere for en periode er medlemmer.

Vi foreslår, at de nye borgerting to gange om året udvælger et politisk emne, som de gerne vil blive klogere på og diskutere.

Tinget holder en række høringer med eksperter, så man får præsenteret både synspunkter og forskning om det valgte emne.

Efterfølgende kan de frivillige i borgertinget præsentere en anbefaling til os politikere, som vi kan gå videre med.

Flere lande arbejder med borgerting
I København har vi allerede gode erfaringer med at inddrage københavnerne i de politiske processer.

Senest har 36 beboere i Indre By deltaget i en borgersamling om biltrafikken i bydelen, som har givet både forvaltning og politikere værdifulde input. Det skal vi have meget mere af, så vi sammen kan udvikle de bedst mulige løsninger på fremtidens udfordringer.

Der er også mange eksempler på, at lignende modeller virker rundt om i verden. Både Frankrig, Canada og Australien har arbejdet med forskellige varianter af borgerting, men også på byniveau i for eksempel polske Gdansk, spanske Madrid og den tysktalende del af Belgien er erfaringerne gode. Irlands version af borgerting – Citizens' Assembly – var medvirkende til, at parlamentet sidste år afskaffede landets forbud mod abort.

Folketinget har allerede taget første skridt mod mere åbenhed ved at indføre borgerforslag. Nu er det tid til at tage næste skridt mod et stærkere og mere involverende demokrati, også lokalt. Forvaltningen skal ikke lukke sig om sig selv, og nærdemokratiet skal ikke afvikles – tværtimod.

For vi kan ikke klare os med politikere alene. Der er brug for dig, der læser med.

Forrige artikel Dansk Erhverv: National OPS-enhed skal fremme samarbejdet på tværs Dansk Erhverv: National OPS-enhed skal fremme samarbejdet på tværs Næste artikel Unge med muskelsvind til kommuner: Vores liv er ikke en spareøvelse Unge med muskelsvind til kommuner: Vores liv er ikke en spareøvelse