Debat

El-Forbund og Tekniq: Ryk kommunerne frem i den energieffektive frontlinje

Det er fint, at regeringen vil styrke Danmarks indsats for energieffektivitet på EU-plan. Men skal vi gøre os håb om at indfri klimamålene, er det nødvendigt også i højere grad at styrke den grønne omstilling lokalt, skriver Jørgen Juul Rasmussen og Troels Blicher Danielsen. 

Der er ingen grund til at energieffektive løsninger glemmes eller spares væk, sådan som vi desværre fortsat ser det. Det er udtryk for manglende rettidig omhu.
Der er ingen grund til at energieffektive løsninger glemmes eller spares væk, sådan som vi desværre fortsat ser det. Det er udtryk for manglende rettidig omhu.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Jørgen Juul Rasmussen
Troels Blicher Danielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ambitionerne er store, når regeringen opridser målene for den danske klimapolitik. Det samme kan man dog ikke sige, når det gælder konkrete initiativer for at energieffektivisere eksempelvis industri, byggeri og bygninger. 

For nylig har regeringen ellers besluttet at styrke Danmarks indsats for energieffektivisering som led i EU’s klimapolitik. Men skal vi nå regeringens eget ønske om at reducere CO2-udledningen med 70 procent, skal den danske CO2-udledning nedbringes med 20 millioner tons.

De fleste er enige om at det ikke er en let opgave, og der er derfor behov for at alle bruger en bredere kost, når man fejer for egen dør. Vi skal derfor alle, borgere, erhvervsliv og det offentlige Danmark, bidrage, hvis vi vil nå i mål med klimaambitionerne.

Kommunerne kan være spydspidser
Men især kommunerne har potentiale til at fungere som spydspidser for den grønne omstilling, hvis man altså fra politisk hold er klar til at bakke op om lokale og regionale energieffektiviseringsprojekter. Den folkelige opbakning er i hvert fald på plads.

Især kommunerne har potentiale til at fungere som spydspidser for den grønne omstilling, hvis man altså fra politisk hold er klar til at bakke op om lokale og regionale energieffektiviseringsprojekter

Jørgen Juul Rasmussen og Troels Blicher Danielsen
Hhv. forbundsformand, Dansk El-Forbund og administrerende direktør, Tekniq Arbejdsgiverne

En nylig meningsmåling fra Dansk El-Forbund viste således, at så mange som 63 procent af danskerne gerne ser en øget brug af energieffektive løsninger i blandt andet offentlige bygninger. Og undersøgelser har vist, at energieffektivisering gør den grønne omstilling markant billigere. 

Alligevel støder man ofte på argumentet om, at vi må vælge mellem grøn energi og en større energieffektivitet. Et argument, der bliver omsat til store investeringer i grøn energiproduktion og langsigtede gevinster, mens man ”glemmer” det store udbytte der er at hente både her og nu og på sigt ved også at inddrage energieffektive og omkostningsbesparende teknologier i klimapolitikken ude i kommunerne. 

Solcelleanlæg og vindmøller er synlige og sender dermed et kraftigt signal til omverdenen. Men det er de energieffektive løsninger, som sikrer, at vi ikke behøver at overinvestere i energiproduktionen, og at den grønne omstilling dermed ikke bliver dyrere, end den behøver at være.

Manglende rettidig omhu
Og heldigvis er investeringer i energieffektivitet nogle af de mest omkostningseffektive tiltag, man kan foretage for at nedbringe CO2-udledningen. Den grønne omstilling må derfor ikke være et spørgsmål om enten eller. Hvis alle dele af samfundet skal kunne levere på CO2-dagsordenen, er vi nødt til at tænke ”både og”. 

Lad os nævne et par eksempler: Klimapartnerskabet for byggeri og anlæg påviste, at intelligent styring af energiforbrug kan spare 510.000 tons CO2. Det er tiltag, hvor man eksempelvis løbende optimerer energiforbruget efter data om energiforbrug, vejrforhold og bygningens anvendelse i løbet af ugen, samtidig med at man forskubber dele af energiforbruget til de tidspunkter på dagen, hvor energien er grønnest og billigst. Alt sammen uden at gå på kompromis med komfort og produktivitet.  

Derudover kan renovering af tekniske installationer som for eksempel bedre ventilation og mere effektive belysningssystemer bidrage med både bedre komfort og indeklima og samtidig give en besparelse på 70.000 tons CO2. 

Der er således ingen grund til at energieffektive løsninger glemmes eller spares væk, sådan som vi desværre fortsat ser det. Det er udtryk for manglende rettidig omhu. Tværtimod er det både grøn og økonomisk sund fornuft at øge brugen af energieffektive løsninger i industrien samt i nybyggeri og ved renovering af ikke mindst de offentlige bygninger. 

Bør undtages anlægslofter
Et godt sted at starte kunne være permanent at undtage energieffektive løsninger og renoveringer fra kommunernes anlægslofter. Og når det gælder energieffektivisering af det private erhvervsliv, kunne man starte med at forenkle tilskudspuljerne på området, så ordningerne er lette at administrere for virksomhederne og det er let at komme i gang med at spare på energien.

Det er desværre ikke tilfældet i dag, hvor Energistyrelsens tilskudspulje til energispareprojekter får lov til at samle støv, fordi det er for kompliceret og bureaukratisk at søge om tilskud. 

Derfor skal opfordringen også lyde: Sørg nu for at integrere de energieffektive løsninger i klimapolitikken. Den grønne omstilling er en fælles opgave, men lad kommunerne gå forrest. Og husk at tage fagfolkene med på råd lige fra starten af. I den el-tekniske branche er vi i hvert fald klar til at løfte opgaven. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00