Dansk Folkeparti får sin første borgmesterpost

FØRSTE GANG: Den allerførste borgmesterpost nogensinde er i hus for Dansk Folkeparti. 

Trods tilbagegang på landsplan kan DF-formand Kristian Thulesen Dahl nu glæde sig over, at partiet har fået sin første borgmesterpost.
Trods tilbagegang på landsplan kan DF-formand Kristian Thulesen Dahl nu glæde sig over, at partiet har fået sin første borgmesterpost.Foto: Ritzau/ Michael Drost-Hansen
Emma Qvirin Holst

Dansk Folkepartis allerførste borgmesterpost nogensinde er i hus.

Partiets spidskandidat Karsten Nielsen bliver ny borgmester i Læsø Kommune.

Det skriver TV 2 Nord.

Dermed får Dansk Folkeparti alligevel en borgmesterpost ovenpå et valg, hvor partiet gik tilbage på landsplan og gik glip af borgmesterposterne i Assens og Guldborgsund.

Læs også: Tæt på DF’s nederlag: Da René Christensens borgmesterdrømme bristede

Mere end et døgn efter valgstederne lukkede på Læsø er det lykkedes for Dansk Folkeparti at samle et flertal udenom den siddende Venstre-borgmester Tobias Birch Johansen, efter partiet har konstitueret sig med byrådets øvrige partier, Socialdemokratiet og Læsølisten.

V-borgmester: Personlig hetz
Det betyder, at Tobias Birch Johansen må afgive sin borgmesterkæde, selvom han fik et rigtig godt valg og fik 4 ud af byrådets 9 mandater.

Men allerede på valgaftenen begyndte de tre partier at forhandle uden Venstre og frossede borgmesteren ud, når han forgæves forsøgte at komme i tale med dem i kampen for at finde det ene mandat, han manglede for at beholde sin borgmesterpost.

Tobias Birch Johansen har tidligere onsdag over for Altinget kaldt partiernes opførsel for en personlig hetz, der er ledt an af Dansk Folkepartis spidskandidat.

"Dansk Folkeparti har et formål; at sætte mig udenfor indflydelse, og det er lykkes dem at overtale de andre partier til det," sagde han til Altinget.

Først onsdag aften blev den nuværende borgmester inviteret ind på rådhuset, hvor han blev præsenteret for forslaget om Karsten Nielsen som borgmester, hvilket han afviste, men det ændrede ikke på den endelige konstituering.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00