Danske Regioner klar med indspark til sundhedsaftale

REFORM: Politiske og økonomiske beslutninger om sundhedsvæsenet skal træffes på regionalt niveau. Det mener Danske Regioner, der onsdag kommer med sit bud på en ny sundhedsaftale. KL hilser oplæg velkommen, men er bekymret for den politiske forankring. 

KØREKLAR: Danske Regioner mener, at samarbejdet med kommunerne først og fremmest skal foregå i faglige fora, siger Stephanie Lose (V).
KØREKLAR: Danske Regioner mener, at samarbejdet med kommunerne først og fremmest skal foregå i faglige fora, siger Stephanie Lose (V).Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Regeringen skal ikke lave en stor reform af sundhedsvæsenet, men bygge videre på den organisering, der allerede eksisterer.

Der skal opbygges en fælles klyngestruktur omkring landets 21 akuthospitaler, men den skal ikke involvere politikere. 

Sådan lyder det i et notat, der samler Danske Regioners tanker om den sundhedsaftale, der skal erstatte den tidligere regerings bud på en sundhedsreform. 

Dokumentation

Sådan vil Danske Regioner skabe bedre sammenhæng i sundhedsvæsenet:

Danske Regioner skitserer i et notat sit oplæg til den sundhedsaftale, som ifølge regeringen skal skabe bedre sammenhæng i sundhedsvæsenet. 

Regionerne vil blandt andet etablere en fælles beslutningsstruktur omkring hvert af landets 21 akuthospitaler, hvor hospitalsledelsen, de praktiserende læger og sundhedsdirektører/sundhedschefer fra de berørte kommuner sammen skal koordinere sammenhængen for borgerne. 

Samtidig foreslår Danske Regioner, at de nuværende sundhedskoordinationsudvalg lægges sammen med praksisplanudvalgene, og at beslutninger af væsentlig økonomisk eller politisk betydning træffes i dette forum.

I forhold til udflytning af opgaver til kommunerne ønsker Danske Regioner en kvalitetsplan fra Sundhedsstyrelsen, som skal formulere krav om et ensartet kvalitets- og kompetenceniveau i kommunernes sundhedsopgaver. Derudover vil regionerne aftale rammer for sundhedshuse/nærhospitaler, som skal drives i samarbejde mellem regioner og kommuner.

I forhold til praksissektoren vil Danske Regioner opbygge en mere ensartet kapacitet, kvalitet og tilgængelighed og sikre bedre lægedækning i alle dele af landet. Regionerne nævner også ønsket om bedre speciallægedækning.


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00