Debat

DF: Flertallet må sætte de kommunale embedsmænd på plads

DEBAT: Hvis byrådspolitikere føler sig klemt, skal de huske på, at flertallet må sætte embedsmændene på plads, skriver kommunalordfører Jens Henrik Thulesen Dahl (DF).

Embedsværket skal følge flertallets beslutninger. Men politikere kan godt følge op på, at embedsværket gør det, skriver kommunalordfører Jens Henrik Thulesen Dahl (DF).
Embedsværket skal følge flertallets beslutninger. Men politikere kan godt følge op på, at embedsværket gør det, skriver kommunalordfører Jens Henrik Thulesen Dahl (DF).Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jens Henrik Thulesen Dahl (DF)
Kommunalordfører

"Forvaltningspartiet styrer det hele".

Det blev jeg mødt med, da jeg for over ti år siden for første gang blev valgt ind i den lokale kommunalbestyrelse. Der var noget om snakken. Som nyvalgt kommunalbestyrelsesmedlem var jeg meget afhængig af de oplysninger, som forvaltningen valgte at fremlægge.

Men det var ikke altid lige nemt at ville noget andet end det, kommunaldirektøren argumenterede for. For hvilke saglige argumenter havde man grundlag for at give?

Det er politikerne, som har det sidste ord – hvis de tager det.

Jens Henrik Thulesen Dahl (DF)
Kommunalordfører

Jeg må også sige, at jeg har oplevet, at embedsmænd forsøgte at få beslutninger igennem, som var mere deres egen dagsorden, end det var politikernes. Derfor handler det naturligvis om at være skarp på, at det i sidste ende er politikerne, som bestemmer.

Hvis et flertal træffer en beslutning, skal embedsværket følge beslutningen – og som politiker kan man godt følge konkret op på, at det sker.

Embedsmænd retter sig generelt ind
Når jeg bliver kontaktet af lokalpolitikere, som beklager sig, siger jeg altid, at det er jer, der bestemmer – og at flertallet må sætte embedsmændene på plads.

Jeg har mødt mange embedsmænd med meget stærke holdninger til, hvad der bør ske. Men jeg må også i al respekt sige, at min oplevelse er, at de generelt retter ind, hvis et politisk flertal træffer en modsat beslutning.

Men det kræver mod af politikerne. Generelt har jeg faktisk den klare forventning, at forvaltningen består af professionelle embedsmænd, som arbejder på at give os som politikere det bedst mulige beslutningsgrundlag.

En udfordring i kommunerne er, at der kun er en fuldtidspolitiker – borgmesteren. Og som menigt medlem af byrådet kan det være svært at udfordre systemet, når man mødes med påstande om, at den beslutning, som man ønsker, er problematisk.

Det er ganske tidskrævende, hvis man skal til bunds i grundlaget for beslutningerne. Og hvis man ikke tilhører flertallet i kommunalbestyrelsen, er risikoen ganske stor for, at man bliver kørt over. Hvordan får man for eksempel hjælp til at udarbejde budgetforslag, hvis man er i opposition i kommunen?

Læs også

Embedsværket understøtter flertallets forslag
Embedsværket understøtter borgmesterens og flertallets forslag – og ofte bliver man mødt med, at det jo er spild af ressourcer, hvis der skal bruges kræfter på beregninger, som alligevel ikke bliver vedtaget.

I de sammenhænge kan det ofte være en fordel at have kontakter på Christiansborg, så man kan få baggrundsviden om de beslutninger, der skal gennemføres i kommunen, som for eksempel om, hvilke midler der er afsat.

For et DF-byrådsmedlem kan det være værdifuldt at have styr på, at vi fra Folketingets side har fået afsat en værdighedsmilliard og midler til klippekortordning for ældre, så man i budgetforhandlingerne kan pege på, at pengene reelt stadig er i kassen, selvom der ikke længere er et krav om, at de skal bruges til værdighed og klippekortordning – og det derfor kan være en næsten uoverstigelig kamp at få dem op af kassen igen til det, som pengene var tænkt til.

For når der ikke længere er et formelt krav til, hvad pengene skal gå til, så bliver det lige pludselig en ønskeblok, som man skal kæmpe for i budgetforhandlingerne.

Men det er helt legalt at insistere på, at hvis man skal støtte et budget, så skal de penge også gå til det, som de er givet til. Konklusionen er, at det er politikerne, som har det sidste ord – hvis de tager det.

Man er ikke forpligtet i byrådssalen til at følge forvaltningens indstilling. Det er helt legalt at træffe en anden beslutning.

Dokumentation

Temadebat: Hvem bestemmer i kommunerne – forvaltningen eller politikerne?

Nye byrådspolitikere oplever, at de stort set blåstempler forvaltningers politik.

En af politikerne, Anne Marie Geisler Andersen (R) fra Esbjerg Byråd, har i en kronik i Altinget beskrevet, at forvaltningen i høj grad sætter dagsordenen i kommunen. "Vi politikere er groft sagt reduceret til en bestyrelse, der påser, at tingene går rimeligt for sig inden for rammerne. Det er ikke os, der sætter retningen".

Problemstillingen med klemte lokalpolitikere har flere rundspørger belyst. Et forskningsprojekt viste i 2009, at embedsmændene i kommunerne havde fået mere indflydelse på bekostning af de folkevalgte, mens en undersøgelse om 12 kommuner i 2019 viste, at langt de fleste politikere og kommunaldirektører oplever et godt samarbejde mellem politikere og forvaltning, men også, at "der er politikere, som oplever, at forvaltningen enten fungerer som bremse på politiske beslutninger eller har for stor indflydelse på de politiske beslutninger".

Nu giver Altinget ordet til en række centrale aktører, som vil give et bud på, hvorvidt forvaltningen eller politikerne bestemmer i kommunerne.

Her er deltagerne:
  • Anni Matthiesen (V), medlem af Folketinget og kommunalordfører
  • Dorthe La Cour (K), medlem af kommunalbestyrelsen, Lyngby-Taarbæk Kommune
  • Hanne Fugl Eskjær, formand, Offentlige Chefer i Djøf 
  • Ib Kristensen (V), borgmester, Billund Kommune 
  • Jens Henrik Thulesen Dahl (DF), medlem af Folketinget og kommunalordfører
  • Jesper Frost Rasmussen (V), borgmester, Esbjerg Kommune
  • Jette Gottlieb (EL), medlem af Folketinget og kommunalordfører
  • Kathrine Olldag (R), medlem af Folketinget og kommunalordfører
  • Kenneth Kristensen, tidligere kommunaldirektør i Dragør Kommune
  • Niels Nybye Ågesen, formand, Kommunaldirektørforeningen (Komdir)

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Henrik Thulesen Dahl

MF (DD)
civilingeniør (Aalborg Uni. 1985)

0:000:00