Opsamling på temadebat: Det mener aktører om magtfordelingen mellem byrådspolitikerne og embedsmændene

TEMADEBAT: Altingets debat om, hvorvidt byrådspolitikerne eller forvaltningerne bestemmer i kommunerne, er ovre. Her er et overblik over deltagernes debatindlæg.

Byrådsmedlemmer, folketingsmedlemmer og interesseorganisationer har deltaget i Altingets temadebat om, hvorvidt politikerne eller forvaltningerne bestemmer i kommunerne.
Byrådsmedlemmer, folketingsmedlemmer og interesseorganisationer har deltaget i Altingets temadebat om, hvorvidt politikerne eller forvaltningerne bestemmer i kommunerne.Foto: Annelene Petersen/Ritzau Scanpix
Rasmus Straka Skjødt

En række nye byrådspolitikere har oplevet, at de stort set blåstempler forvaltningers politik.

Problemstillingen med klemte lokalpolitikere har flere rundspørger belyst. Et forskningsprojekt viste i 2009, at embedsmændene i kommunerne havde fået mere indflydelse på bekostning af de folkevalgte, mens en undersøgelse om 12 kommuner i 2019 viste, at langt de fleste politikere og kommunaldirektører oplever et godt samarbejde mellem politikere og forvaltning, men også, at "der er politikere, som oplever, at forvaltningen enten fungerer som bremse på politiske beslutninger eller har for stor indflydelse på de politiske beslutninger".

Altinget har givet ordet til aktører, som i debatindlæg har givet bud på, hvorvidt forvaltningen eller politikerne bestemmer i kommunerne.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00