Debat

Frank Jensen: Almindelige lønmodtagere er ofre for regeringens krig mod København

DEBAT: Regeringens udflytningsplan har været præget af en arrogant mangel på interesse for de mennesker, der rammes. Både over for deres familieliv og deres faglighed, skriver overborgmester i København Frank Jensen (S).

Medarbejderne, der rammes af regeringens udflytningsplan, er blevet mødt med arrogance og hånlige kommentarer, skriver Frank Jensen (S).
Medarbejderne, der rammes af regeringens udflytningsplan, er blevet mødt med arrogance og hånlige kommentarer, skriver Frank Jensen (S).Foto: /ritzau/Søren Bidstrup
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Frank Jensen (S)
Overborgmester i København

Forleden blev gyset udløst – i alt cirka 1.800 statslige arbejdspladser, der i dag ligger i København, blev som led i regeringens plan for ’Bedre Balance’ varslet udflyttet til byer rundt om i landet.

Lad mig slå en ting fast: Staten kan naturligvis lægge sine arbejdspladser, hvor i landet den vil. Og jeg lider som barnefødt nordjyde heller ikke af den vrangforestilling, at det eneste sted i Danmark, der er værd at bo, er København.

Men regeringens tilgang har været præget af en mangel på interesse for de mennesker, der rammes. Både over for deres familieliv og deres faglighed.

Det er ideologi snarere end en målrettet strategi for vækst, der driver regeringen.

Frank Jensen (S)
Overborgmester i København

Arrogante kommentarer
Særligt Miljøstyrelsens udflytning fra Østerbro til Odense fik nedladende kommentarer med på vejen om, at medarbejderne tuder, fordi de skal forlade caffe latten på Østerbro.

”De kan jo bare pendle til Odense,” udtalte højtbetalte medlemmer af debattørdanmark uden blik for, at så enkelt er det ikke, hvis man skal hjem og hente i børnehaven eller fritidshjemmet og i øvrigt få en hverdag til at hænge sammen.

Statslige arbejdspladser behandles som om, deres primære bidrag er skattekroner til kommunerne og omsætning i de lokale supermarkeder.

Frank Jensen (S)
Overborgmester i København

Og nej, man kan heller ikke bare flytte teltpælene til Odense, hvis ægtefællen har job her. Og nej, man kan heller ikke bare sige sit job op og finde et nyt. Der er ingen grund til at have mere ondt af de udflytningsramte fra Miljøstyrelsen end privatansatte industriarbejdere, der mister jobbet, fordi produktionen flytter til Polen. Men der er absolut heller ingen grund til at håne dem.

Går også ud over fagligheden
Det er ikke kun de udflytningsramtes familieliv, som behandles arrogant. Det gør deres faglighed også. Statslige arbejdspladser behandles som om, deres primære bidrag er skattekroner til kommunerne og omsætning i de lokale supermarkeder.

Der er en grund til, at staten ansatte medarbejderne i første omgang, nemlig, at de gør et stykke arbejde til glæde for hele Danmark – f.eks. passer på vores miljø. Regeringen har bevidst undladt at evaluere, hvor store konsekvenser den første udflytning har haft for det faglige niveau, og den er i stedet tonset af sted med næste runde.

Fra sidste gang regeringen i 2015 rykkede cirka 4.000 job ud ser det ud til, at næsten tre ud af fire siger deres job op. Jeg under mine borgmesterkolleger rundt om i landet nye arbejdspladser. Men for samfundsøkonomien er det en dyr måde at få arbejdspladser i provinsen. Der sker et tab af effektivitet fra det øjeblik, flytningen meldes ud. Samt et ekstremt stort videnstab med alle de medarbejdere, der siger op, når arbejdspladsen flyttes.

Det viser, at det er ideologi snarere end en målrettet strategi for vækst, der driver regeringen. Om det giver reel vækst er lige meget – København skal give, og provinsen skal have.

København er meget andet end caffe latte
Hvis formålet med udflytningsøvelsen er at skabe sammenhæng i Danmark, medvirker den retorik, der bruges, til det stik modsatte. Den maler et billede op af jordbundne provinsdanskere over for forkælede caffe latte-københavnere. (Og er det billede, helt ærligt, ikke ved at have overskredet sidste salgsdato?)

Det holder i hvert fald ikke. Hvis vi nu igen tager Miljøstyrelsen, så ligger den ganske rigtigt i dag i postnummer 2100 København Ø. Men krydser man gaden, er man på Nørrebro. På Krakas Plads, som var et af de hårdest ramte områder i bandekrigen. Her ligger aldersrogadekvarteret, et alment boligområde, hvor 81 procent af indbyggerne har anden etnisk baggrund end dansk, hvor arbejdsløsheden er høj og indkomsten langt under gennemsnittet i både København og resten af Danmark.

Jeg har aldrig været på cafeen lige over for styrelsens hovedindgang på Haraldsgade. Men bedømt udefra ligner det et sted, der går mere op i højt skum på fadøllen end hjertemønstre i skummet på caffe latten.

For sådan er København også. Desværre virker det som om, at den allerlængste afstand i dansk politik er de få kilometer fra meningsmagernes kontorer i København K til bydele som Miljøstyrelsens nuværende hjem på grænsen mellem ydre Nørrebro og ydre Østerbro. De bydele, som endnu ikke er kommet på de internationale turistmagasiners glittede sider. Hvor arbejdsløsheden er højere end i de byer, der skal modtage de statslige arbejdspladser. Og hvor langt de fleste københavnere rent faktisk bor.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frank Jensen

Fhv. justits- og forskningsminister og MF (S), fhv. S-næstformand, fhv. overborgmester
cand.oecon. (Aalborg Uni. 1986)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024