God valgkamp lysner demokratisk håb

KLUMME: Altingets udgiver Rasmus Nielsen ser tilbage på en vellykket valgkamp, der er et lyspunkt for troen på demokratiet. Men glem ikke de vragede, opfordrer han.

Hvad der skulle ende som det røde kommunalvalg, byggede på en omfattende og overordnet redelig valgkamp med masser af holdninger, argumenter og forslag til den videbegærlige vælger.

Jeg har som mediemenneske fulgt især de seneste seks kommunalvalg tæt og har ikke tidligere oplevet en så grundig mediedækning. Oftest sagde man, at valgkampen først begyndte en uge før; men ikke denne gang. Måske er det kommunalreformen, der virker. De kommunale enheder er blevet tydeligere og stærkere. Måske øger det oplevelsen af relevans, i hvert fald på redaktionerne.

Valg- eller medieforskere må kunne dokumentere, at medietrykket var ganske særligt denne gang – også i tv og radio – og dermed fik vælgerne et uvildigt, kritisk og alsidigt grundlag for at sætte deres kryds. Man må sige, at såvel demokratiet som de frie medier blev genvalgt i tirsdags. Vi virker.

Alene på valgdagen havde eksempelvis Altinget.dk ca. en million sidevisninger, hvilket svarer til en måneds hidtidig normaltrafik. Det var naturligvis især kandidattesten Kend din kandidat, der trak vælgerne til.

Kommunalpolitik, ja – lokalpolitik mellem valgene er godt for det hårdt prøvede demokrati. Det er forståeligt og konkret. Og som det er blevet evalueret efter KV-17, så bliver dagsordenen "hvad kan du, samfund, gøre for mig, borger" nemt sættende for debatrammen. Velfærdsspørgsmål fylder mere lokalt.

Det kan iagttages, at kommune- og regionsrådsvalgene på nogle stræk bliver en reaktion på den siddende regering. Vælgerne skal lige markere, hvem de er. Og dermed kan pendulet efter et rødt lokalvalg måske føre til V/DF-fordele ved næste folketingsvalg: – Ej, så alvorligt mente vi det heller ikke.

Det må vise sig.

Tilbage efter valget sidder nu de omkring 10.000 medborgere, der stillede sig op og til rådighed. Hver skæbne er forskellig. Få valgt, de fleste vraget – og nogle af dem lykkelige for, at de slap!

Nogle kandidater må indse, at de trods deres selvforståelse bare ikke er stemmeslugere. De skal nok satse på en fortsat civil karriere.

En hel særlig karakter i så henseende var valgets mest omtalte person, den faldne radikale borgmester i København Anna Mee Allerslev. Som en anden Bridezilla blev hun sit bryllups værste fjende. Et handlemønster, der både ramte hende personligt, politisk og karrieremæssigt.

Hvad er værst: at blive revet ned som midaldrende eller ældre, så man ikke kan komme igen og få rettet sit eftermæle – eller at blive pillet ned som ung, hvor straffen vil klæbe til én så meget længere?

Det er skæbnens ironi, at Allerslev blev genvalgt. Hun stod jo øverst på stemmesedlen og fik vel både uopmærksomheds- og sympatistemmer. Hvad venter der nu den yngre akademiker med rod i DJØF og embedsværket? Hvad venter der alle de andre vragede politikere? Samfundet har et ansvar her, for at vores tidligere folkevalgte – med alle deres fejl in mente – kommer videre med deres liv. Det skylder vi dem.

Det er utaknemmeligt at være folkevalgt. Borgere mistror dem og styreformen. Alenlang er listen over bøger, der forudser det europæiske demokratis fald.

Hér er det altså et lyspunkt i november, at henved tre af fire vælgere gik hen og stemte på det lokale, nære demokrati, hvor kontrakten mellem skatteyder og system skrives. Hvad skal betales, hvad skal leveres? Og flertallet bestemmer. Det er netop ikke en forretning.

Forrige artikel Klichesprog ikke længere nok efter terrorangreb Klichesprog ikke længere nok efter terrorangreb Næste artikel Rasmus Nielsen: Vil vi selvstyre eller fælles standarder? Rasmus Nielsen: Vil vi selvstyre eller fælles standarder?
 • Anmeld

  arne lund · -

  Tjah...?

  Var det nu så vellykket, som den gl. redacteur vil gøre det til? Lavere valgdeltagelse siden sidst - færre førstegangsvælgere, der ikke gider stemme - rigtig mange var i tvivl om hvor de skulle stemme, forvirringen var stor rundt om.
  Men men...der er da også noget, at glædes over. For første gang i de ca. tyve år, hvor DF har eksisteret, gik partiet tilbage, og DF fik ikke de borgmesterposter, de officielt havde sat næsen op efter.
  Her skulle jeg hilse og sige, at det er DF slet ikke så ked af, for med borgmesterposter følger et ansvar, og er der noget DF hader lige så meget som man afskyr "de fremmede", så er det at skulle tage et ansvar.
  Med andre ord: Som vanligt lader DF som om.
  Noget der også er grund til at glædes over, er, at lister der appellerer til det yderste højre fx Dansk Samling, Stram Kurs, Fremskridtspartiet m.fl. ikke fik mere end ca. 4.400 stemmer landet over. En del fra det yderste højre har denne gang stemt på Nye Borgerlige, eftersom mange mener, at DF er blevet alt for blødsøden. Heller ikke Nye Borgerlige havde noget godt resultat. Det blev kun til et enkelt mandat i Hillerød.
  Henset til at det yderste højre og de borgerlige ikke fik et godt valg, så gik valget jo godt. Tilbage bliver spm. om Socialdemokratiet kan regnes som et parti til venstre, eller det blot er DF i en mere stueren udgave?

 • Anmeld

  Dina Raabjerg · Forretningsudvikler

  Det modsiger altså hinanden

  Overskriften siger, at en god valgkamp lysner demokratisk håb.
  I artiklen fremhæves, at der blev drøftet meget politik i denne valgkamp.
  Længere nede står der, at "det er skæbnens ironi, at Allerslev blev genvalgt. Hun stod jo øverst på stemmesedlen og fik vel både uopmærksomheds- og sympatistemmer".
  Hvis folk kaster sympatistemmer ud eller stemmer uden at vide, at kandidaten slet ikke er i spil, så ser det da sort ud for demokratiet.

 • Anmeld

  Christian X

  Drømmere bliver ved med at drømme...

  Vi er på vej til mere og mere kaotiske tilstande.
  Flere og flere føler sig som jaget vildt - og opfører sig også sådan. Det ses i trafikken, i supermarkedet, i flere skilsmisser og medicineringer - børnene bærer det videre i skolen, på sociale medier og mistrives som aldrig før.
  Hurra hvor det går.
  Det gennemsnitlige BMI og antallet af psykisk syge vokser støt og sessions statistik viser, at antallet af kasserede stiger, mens den gennemsnitlige IQ falder.
  Hurra for politikere, der aldrig løber tør for varm luft.

 • Anmeld

  M.S. Carstens · Realist

  MSM

  MSM fik igen folket dysset hen, til tro på Mette Frederiksens strammerkurs, venstrefløjes drøm om iSlammet som fredelig religion og Alternativets løfter om fest og farver.
  Det begynder mere og mere at ligne Sverigstan, når almen dansker ikke engang har evner til, andet end at sluge MSMernes bombardementer af Journalistisk Venstrepartis propaganda
  og
  at dem som lever af iSlammet her i landet også er godt fremme i skoene, for at redde deres givtige livsindtægter,
  ja, alt med regningen
  http://www.islaminfo.dk/artikler.asp?PgID=1924
  efterladt til vore børn og børnebørn.

 • Anmeld

  M.S. Carstens · Realist

  Rettelse:

  .... andet end at sluge MSMernes bombardementer med Journalistisk Venstrepartis propaganda