Debat

Jammerbugt-borgmester: Flere feriehuse skal udlejes

DEBAT: Regeringen har taget et vigtigt skridt ved at give sommerhusejere mulighed for at udleje feriehuse i op til 39 uger årligt. Jeg vil opfordre til, at regeringen snarest muligt tager det næste skridt og hæver bundfradraget, skriver Mogens Gade, borgmester i Jammerbugt Kommune.

Alt for ofte må feriehusudlejerne melde alt udsolgt i Jammerbugt Kommune, og det er en bet for kommunekassen, skriver Mogens Gade (V).
Alt for ofte må feriehusudlejerne melde alt udsolgt i Jammerbugt Kommune, og det er en bet for kommunekassen, skriver Mogens Gade (V).Foto: Henning Bagger/Scanpix
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mogens Gade (V)

Borgmester i Jammerbugt Kommune

Kystferie er en populær ferieform. Efter nogle år med vigende eller stagnerede overnatningstal er der atter stor vækst i overnatningerne i Danmark. Det ser vi ikke mindst i feriehussegmentet, hvor der i 2015 var 17,3 millioner overnatninger i Danmark. Eller hvad der svarer til en vækst på 1,2 millioner overnatninger eller 7,4 procent siden 2014.

Den positive udvikling inden for kystferiesegmentet er uhyre vigtig, da den skaber vækst og arbejdspladser i vore landdistrikter – og dermed bidrager positivt til at skabe et Danmark i balance.

I Jammerbugt Kommune mærker vi interessen for at holde kystferie og de økonomiske og jobmæssige effekter, som den fører med sig. Men der er også en bagside af medaljen.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Feriehusudlejerne i kommunen må ofte melde ”alt udsolgt” i højsæsonen. Det er naturligvis ærgerligt for feriehusudlejerne, som går glip af omsætning og indtjening. Men det er også ærgerligt for det lokale handelsliv, attraktioner og museer, der går glip af besøgende. Sidst, men ikke mindst, er det en bet for den lokale velfærd, da kommunekassen går glip af mulige skatteindtægter.

Og det er ikke uvæsentlige beløb vi taler om. En kyst- og naturturist har i gennemsnit et døgnforbrug på cirka 500 kroner, og holder typisk ferie i fem dage eller derover. Et hurtigt regnestykke viser, at 1.000 ekstra udlejningsuger med gennemsnitligt fire gæster i feriehusene vil skabe en omsætning på 14 millioner kroner, hvilket statistisk set vil aflede 12-15 fuldtidsstillinger i turisterhvervet.

Jeg vil afslutningsvis bede Regeringen om at fastholde indsatsen med at skabe gode og tidssvarende rammebetingelser for turisterhvervet. Så vil vi lokalt løfte opgaven med at omsætte de gode rammer til omsætning og job.

Mogens Gade (V), borgmester i Jammerbugt Kommune

Et vigtigt skridt

Det er med andre ord vigtigt at få flere feriehuse i markedet, hvis vi skal skabe vækst i natur- og kystturismen og dermed i landområderne. I Jammerbugten er det cirka 20 procent af feriehusene, der udlejes via feriehusudlejere, og hertil kommer naturligvis, at endnu flere udlejer eller udlåner privat.

Men bundlinjen er, at der er et potentiale i forhold til at øge feriehus-kapaciteten og dermed skabe et større og mere varieret produktudbud til gavn for turisterne og turisterhvervet. Det er en opgave for feriehusudlejerne. Men skal den opgave lykkes til fælles bedste, skal det være attraktivt for den enkelte at udleje sin feriebolig.

Regeringen har taget et vigtigt skridt ved at give sommerhusejere mulighed for at udleje feriehuse i op til 39 uger årligt. Jeg vil opfordre til, at Regeringen snarest muligt tager næste skridt, som det også er beskrevet i Regeringsgrundlaget, og hæver bundfradraget for at udleje via feriehusudlejere fra de 21.400 kroner, der er gældende i dag, så det bliver mere attraktivt for private at udleje sommerhuset.

Jeg vil afslutningsvis bede Regeringen om at fastholde indsatsen med at skabe gode og tidssvarende rammebetingelser for turisterhvervet.

Så vil vi lokalt løfte opgaven med at omsætte de gode rammer til omsætning og job.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Christen Gade

Borgmester (V), Jammerbugt Kommune, formand for Erhvervshus Nordjylland, formand for Vestkystpartnerskabet, formand for Fjerritslev Gymnasium, næstformand i KKR Nordjylland
lærer (Ranum 1984)

0:000:00