K-borgmester om blå Sjælsmark-melding: Det er ikke løsningen

INTERVIEW: Det er et fint skridt, men ikke nok, hvis familierne på Udrejsecenter Sjælsmark får lov at lave deres egen mad. Det siger Hørsholm-borgmester Morten Slotved.

Fredag gjorde Udrejsecenter Sjælsmark sit indtog i valgkampen med en melding fra regeringspartierne Konservative og Liberal Alliance.

Ifølge borgmesteren i Hørsholm, hvor Sjælsmark ligger, er der også behov for at gøre noget ved forholdene.

"Det er en institution, der genererer rigtig mange underretninger, hvor børn de mistrives. Det kan vi se på underretningerne. Derfor vil jeg klart anbefale, at man lukker institutionen," siger den konservative borgmester, Morten Slotved.

Så langt går hans partifæller på Christiansborg ikke i deres udmelding.

"Vi vil gerne være med til at ændre på den madordning, der er på Sjælsmark, så det i højere grad bliver muligt for familierne selv at få lov til at planlægge og arrangere deres mad," siger politisk ordfører Mette Abildgaard til Politiken.

Hun flankeres i artiklen af Laura Lindahl, social- og børneordfører for Liberal Alliance.

"I Liberal Alliance mener vi, at vi skal give de her familier muligheden for at lave mad sammen, hvis det er det, de har lyst til, for netop at prøve at skabe nogle strukturer, som gør, at børnene kan trives bedre", siger hun til avisen.

Fair italesættelse
Borgmester Morten Slotved reagerer positivt på forslaget, som han mener kan øge livskvaliteten for de børn, der hører til en familie, som har fået afslag på at opholde sig i Danmark.

Han holder dog fast i, at Sjælsmark bør lukkes, eller at der skal findes en anden løsning, så børn ikke skal bo under sådanne "dårlige forhold".

Når du nu mener det, er dit eget partis forslag så tilstrækkeligt?

"Jeg ville da håbe på, at mit eget parti gik ud og sagde, at Sjælsmark skulle lukkes, og at man skulle finde nogle andre løsninger," siger Morten Slotved.

Hvorfor tror du, at dit eget parti kun vil gøre det her og ikke lukke institutionen?

"Den store debat lige nu har jo været omkring madvarer, og hvordan man laver mad ude på Sjælsmark. Det er jo fair nok, at det er den, de italesætter."

Men burde de have gået et skridt længere?

"Den dialog kommer jeg til at føre med mit parti inde på Christiansborg. Således at de kommer i en dialog omkring det."

Fint skridt, men ikke nok
Som Altinget tidligere har beskrevet, brugte Hørsholm Kommune sidste år flere end 1.350 timer på sager, der på den ene eller anden måde udsprang fra udrejsecenteret.

De mange timer bliver blandt andet brugt på underretninger om børn, der mistrives. Også det antal er steget kraftigt.

Tror du, at nye madforhold vil ændre på antallet af underretninger?

"Jeg kan ikke gennemskue, hvad det er, der skal til for, at de får en bedre institution. Der er rigtig mange ting på Sjælsmark, der ikke lever op til, at børnene får det godt, siger Morten Slotved.

Dermed fornemmer jeg også, at du ikke ser det her som løsningen på det overordnede problem?

"Jeg tror ikke, det er løsningen. Det er et fint skridt. Men det er ikke nok."

Udlændinge- og integrationsminitser Inger Støjberg (V) siger til Politiken, at hun ikke ønsker at ændre i forholdene på Sjælsmark.

,

Forrige artikel Skal der være minimumsnormeringer i børnehaverne? Her forklarer V, hvorfor svaret er nej Skal der være minimumsnormeringer i børnehaverne? Her forklarer V, hvorfor svaret er nej Næste artikel Kommuner på stribe sprænger budget til udsatte og handicappede Kommuner på stribe sprænger budget til udsatte og handicappede