K-borgmester opfordrer Folketinget til "landskompromis" om Sjælsmark

OPRÅB: Hørsholms konservative borgmester, Morten Slotved, opfordrer Folketinget til at indgå et kompromis på tværs af partierne, der skal forbedre forholdene på Sjælsmark. S og DF forhindrer politisk handling, lyder kritikken.

Foto: Sophia Juliane Lydolph / Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Grænsen er nået for antallet af indberetninger og antallet af sager om børnenes mistrivsel. Nu må et samlet Folketing tage ansvar og finde en fælles løsning, der kan forbedre forholdene på Sjælsmark.

Der er ingen af dem, der tør at komme med nogle reelle løsningsforslag, fordi de begge to er bange for at tage ansvar. DF og Socialdemokratiet må komme ud af busken.

Morten Slotved (K)
Borgmester, Hørsholm Kommune

Sådan lyder opråbet fra Hørsholm Kommunes konservative borgmester, Morten Slotved. Han foreslår, at alle Folketingets partier går sammen om et nationalt kompromis om Sjælsmark.

”Det er et samlet Folketing, der har ansvaret for Sjælsmark. Det er ikke noget, et enkelt parti skal løse alene. Nu må Folketinget tage sig sammen og løse opgaven,” lyder det fra Morten Slotved.

Dokumentation

Udrejsecenter Sjælsmark
Beslutningen om at gøre den gamle Sjælsmark Kaserne i Hørsholm Kommune til et udrejsecenter for afviste asylansøgere blev præsenteret i 2013.

Dengang sad Socialdemokratiet, Radikale Venstre og SF i regering, og året inden havde den sammen med Enhedslisten og Liberal Alliance lavet en asylaftale. Centeret skulle få flere til at rejse hjem.

I 2015 slog Sjælsmark dørene op, og samme år fik Danmark en ny regering dannet af Venstre, Liberal Alliance og Konservative.

Det var oprindeligt ikke meningen, at der skulle flytte børn eller børnefamilier ind på udrejsecenteret, men det blev der lavet om på, og også børnefamilier begyndte at flytte ind.

Kritik af vilkårene for børn
Debatten om børnenes forhold på udrejsecentret er efterfølgende blusset op, efter at en far til et barn på udrejsecenteret offentliggjorde en video af en femårig dreng, der bliver nægtet broccoli og kartofler i cafeteriet på Sjælsmark.

I december 2018 karakteriserede ombudsmanden forholdene for børnene som en hverdag plaget af uro, ensomhed og uoverskuelighed.

På baggrund af en række uanmeldte besøg på Sjælsmark konkluderer han, at forholdene "vanskeliggør børnenes opvækst og begrænser deres muligheder for naturlig udvikling og livsudfoldelse."

Ombudsmanden pegede på, at børnenes spiseforhold og fritidsaktiviteter burde forbedres.

Politisk slagmark
I kølvandet på debatten har oppositionspartierne – på nær S – krævet børnefamilierne helt ud af Sjælsmark.

Socialdemokratiet mener i stedet, at Hørsholm Kommune om nødvendigt må tvangsfjerne de børn, der mistrives. Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har afvist at forbedre forholdene på Sjælsmark.


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00