Kystinitiativer deler nordsjællandske borgmestre

SIKRING: Regeringens nye kystsikringsudspil får ris og ros med på vejen fra to af Nordsjællands største kystkommuner. For meget luft og for få penge, lyder det blandt andet.

Regeringen vil ændre kystbeskyttelseslovens formålsparagraf og blandt andet give større frihed til såkaldt hård kystsikring som her ved Vejby Strand på Nordsjælland.
Regeringen vil ændre kystbeskyttelseslovens formålsparagraf og blandt andet give større frihed til såkaldt hård kystsikring som her ved Vejby Strand på Nordsjælland.Foto: Ritzau/Per Folkver
Kim Rosenkilde

De fleste initiativer var kendt i forvejen, da regeringen i sidste uge præsenterede et nyt udspil til at styrke sikringen af de danske kyster.

Regeringens største slagnummer var det såkaldte klimaatlas, som DMI skal udvikle til at hjælpe kommuner med at udpege, hvilke områder der er mest udsat i forhold til oversvømmelse.

Ellers er der primært tale om en gentagelse og bekræftelse af de punkter, som regeringen allerede aftalte at gennemføre i forbindelse med økonomiforhandlingerne med KL i juni.

Dokumentation

Regeringens initiativer for kystbeskyttelse

  • Beslutningskompetencen ved etablering af kystbeskyttelsesanlæg samles hos
    kommunerne (one stop shop) frem for den nuværende delte myndighed med
    Kystdirektoratet. 
  • Miljø- og Fødevareministeriet vil ændre vægtningen i kystbeskyttelseslovens formålsbestemmelse, så grundejere kan kystbeskytte i flere tilfælde og med øget metodefrihed til kystbeskyttelse, herunder hård kystsikring
  • Miljø-og Fødevareministeriet udarbejder vejledende modeller for bidragsfordeling, som vil understøtte kommunerne i spørgsmål om udgiftsdeling mellem ejere i store kystbeskyttelsesprojekter.
  • Miljø- og Fødevareministeriet udarbejder en vejledning til kommuner og grundejere om tekniske kystbeskyttelsesmetoder, bl.a. som følge af ændringen af kystbeskyttelsesloven.
  • Der etableres et loft over klagesagsbehandlingstiden på seks måneder i sager om kystbeskyttelse.
  • Der etableres en fast track procedure i Nævnenes Hus under Erhvervsministeriet for klagebehandlingen af kystbeskyttelsessager.
  • Erhvervsministeriet vil give kommunerne mulighed for at deltage i en frivillig løsning sammen med forsikringsselskaberne, så en ejer af en bolig, der gentagne gange har været udsat for erstatningskrævende oversvømmelse (”rødt hus”), potentielt kan få finansieret en ny byggegrund et sted, hvor der ikke er risiko for oversvømmelse.

Regeringens initiativer for klimatilpasning

  • Miljø- og Fødevareministeriet igangsætter en kortlægning af diger, der giver beredskabsmyndighederne adgang til et aktuelt overblik over digernes højde og styrke, så de får et bedre grundlag for at disponere mandskab og ressourcer i forbindelse med stormflod.
  • Miljø- og Fødevareministeriet og Erhvervsministeriet vil i samarbejde med KL udarbejde vejledning og eksempler på, hvordan og hvilke data der kan og skal anvendes i kommunernes fysiske planlægning og arbejde med klimatilpasning for at imødegå oversvømmelse og erosion.
  • Erhvervsministeriet vil ændre planloven, så kommunerne i kommuneplanen skal udpege risikoområder, der kan blive udsat for oversvømmelse og erosion og sikre, at der etableres afværgeforanstaltninger til sikring mod oversvømmelse eller erosion, når de planlægger for byudvikling mv. i de udpegede områder.
  • Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet vil udarbejde et revideret klimascenarie. På den baggrund vil DMI udarbejde et klima-atlas med datamateriale for temperatur, nedbør, ekstremnedbør og havniveau, som kommunerne kan bruge i deres planlægning. 
  • Transport-, Bygnings- og Boligministeriet vil udarbejde en vejledning for byggeri, som opføres i kystnære områder.
  • Regeringen og KL er enige om at drøfte medfinansieringsreglerne for kommunale klimaprojekter til håndtering af regnvand, når resultaterne af analyserne i forsyningsstrategien foreligger primo 2018.

Læs mere om initiativerne her.


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00