Lokalredaktørernes bud: Her bliver den sjællandske valgnat nervepirrende

MAGTKAMPE: DF’s borgmesterdrømme i Guldborgsund er under pres, Venstre er imploderet i Stevns, mens dårlig økonomi kan vælte Holbæks borgmester. Og der venter mere valgballade i kommunerne mellem Storebælt og Hovedstaden.

Dansk Folkeparti og René Christensens borgmesterdrømme er udfordret af, at hverken Socialdemokratiet i Guldborgsund eller den lokale Guldborgsundlisten har lyst til at støtte ham.
Dansk Folkeparti og René Christensens borgmesterdrømme er udfordret af, at hverken Socialdemokratiet i Guldborgsund eller den lokale Guldborgsundlisten har lyst til at støtte ham.Foto: Katja Holm
Kim Rosenkilde

Journalisterne på Sjællandske Medier kan se frem til en travl aften, når resultaterne fra tirsdagens kommunalvalg begynder at tikke ind.

Nogen selvfølgelig mere end andre.

For de lokalpolitisk kyndige afslører med et hurtigt blik hen over de 17 kommuner i Region Sjælland en række åbne spilleplader for uforudsigelige og komplicerede konstitueringskabaler.

Det er i hvert fald mange telefonnumre på lokale redaktører, Sjællandskes chefredaktør Bente Johannesen uddeler, da Altinget kontakter hende for at få hjælp til at blive klogere på regionens største brændpunkter.

Det ser svært ud for René Christensen. Når hverken Socialdemokratiet eller Guldborgsundlisten vil støtte ham.

David Arnholm
Nyhedsredaktør på Lolland-Falsters Folketidende

Slagelse, Stevns, Holbæk, Køge, Vordingborg. Ja, også Faxe faktisk. Og Lejre selvfølgelig. Næstved skal man heller ikke se bort fra. Eller Sorø for den sags skyld.

Første opkald går til Nordvestnyts chefredaktør, Tove Bonnichsen, der har øjnene særligt skarpt rettet mod Holbæk Kommune.

Det er overvejende sandsynligt, at der kommer en ny borgmester. 

Henrik Fisker
Journalist på Dagbladet Stevns

”Jeg tør simpelthen ikke spå om, hvem der vinder valget, og hvem der bliver borgmester her. Det er totalt åbent,” siger Tove Bonnichsen.

Alle vil være borgmester i Holbæk
De seneste snart otte år har Holbæks borgmester heddet Søren Kjærsgaard (V).

Men i den nuværende valgperiode er byrådet blevet splittet. Først og fremmet på spørgsmålet om etableringen af et nyt stort og dyrt sportsanlæg kombineret med en økonomi, som har fået det stadig værre.

Her var det ikke ligefrem et valgbudget, der blev lagt i det tidlige efterår. Men et markant sparebudget, der skulle fjerne udgifter for 200 millioner kroner.

”Stort set alle partier går efter borgmesterposten. Og nærmest alle andre end Dansk Folkeparti har meldt klart ud, at de ikke støtter den siddende borgmester,” siger Tove Bonnichsen.

Det er dog uklart, om Søren Kjærsgaards hovedudfordrer kan vælte ham af pinden. Socialdemokratiets spidskandidat Kristina K. Hansen er kun 24 år.

Hun vil i givet fald blive landets hidtil yngste borgmester. Men selv om hun fører en dygtig kampagne, kan hendes alder vise sig som et handicap.

”Jeg er noget usikker på, om der er tilstrækkelig mange, som synes, at hun er erfaren nok til at skulle lede kommunen i den situation, den er i,” siger Tove Bonnichesen.

Slaget om Slagelse
Udover Holbæk dækker Nordvestnyt også Kalundborg og Odsherred. Begge steder sidder stærke borgmestre.

Henholdsvis Martin Damm (V) i Kalundborg, som også er formand for KL. Og Thomas Adelskov (S) i Odsherred, der ligeledes har bibeskæftigelse i KL. Nemlig som formand for foreningens social- og sundhedsudvalg.

Martin Damm synes urørlig ved det kommende valg. Til gengæld kan der spores en smule slinger i valsen i Dansk Folkepartis lokale opbakning til Thomas Adelskov.

”Det forlyder, at der er noget røre i DF’s bagland over støtten til Adelskov, så han kan ikke vide sig fuldstændig sikker,” siger Tove Bonnichsen.

Mens Henrik Hvidesten og Venstre synes at have en solid bastion i Ringsted, så ser det noget mere usikkert ud for Sten Knuth (V), der ved seneste valg fik overtaget i Slagelse efter socialdemokraten Lis Tribler.

I Slagelse har der, som også Altinget tidligere har beskrevet, været stor ballade. LA-spidsen Villum Christensen har trukket sin støtte til borgmesteren samtidig med, at den socialdemokratiske borgmesterkandidat John Dyrby Paulsen har sat alle sejl ind på at vinde magten.

Borgmester forlod sit parti
Men selv om det kan blive svært for Sten Knuth i Slagelse, så ser det endnu mere kritisk ud for hans tidligere partifælle Mogens Haugaard Nielsen, som ved valget i 2013 blev borgmester i Stevns.

”Det er overvejende sandsynligt, at der kommer en ny borgmester. Hvem det så bliver, er ikke helt entydigt,” siger Henrik Fisker, der er journalist på Dagbladet Stevns.

Dagbladet er som Nordvestnyt en lokal udgivelse under Sjællandske Medier.

Mogens Haugaard var Venstres spidskandidat ved valget i 2013 og blev nærmest ”båret ind” på borgmesterkontoret, efter partiet fik et historisk godt valg.

Siden er det gået stærkt ned ad bakke for Venstre i Stevns, fortæller Henrik Fisker.

Ballade omkring borgmesteren har ført til, at det ene parti efter det andet har trukket støtten til ham, samtidig med at Venstres gruppe er blevet reduceret fra otte til fem medlemmer.

Borgmesteren selv blev isoleret i sit eget parti, som til sidst afbrød samarbejdet med ham. Mogens Haugaard er endt med at melde sig helt ud af Venstre og fortsætte som borgmester på sin egen liste Nyt Stevns.

”Venstre er nærmest eroderet væk. De er gået fra at være det suverænt største parti med borgmesterposten til at være en mindre gruppe i opposition,” siger Henrik Fisker.

Radikal kompromiskandidat
Den bitre splittelse i Venstre kan åbne for alternativer til de borgerlige partier. Klar til at tage over er både den socialdemokratiske borgmesterkandidat Steen Hansen, mens radikales Line Krogh Lay forsøger at gøre sig til en borgerlig kompromiskandidat.

”Steen Hansen har arbejdet meget målrettet på at blive borgmester. Det er tredje gang, han forsøger. Og den her gang står han som den reelle leder af en flertalsgruppe uden om borgmesteren, som han selv har været arkitekten bag,” siger Henrik Fisker.

Nord for Stevns kæmper Marie Stærke (S) i Køge for at genvinde den borgmesterpost, hun tabte ved valget i 2013 til Flemming Christensen fra Konservative.

Flemming Christensen lykkedes med Konservatives blot to mandater at gøre sig selv borgmester i 2013. Først indgik han en aftale med kommunalbestyrelsens røde partier og Dansk Folkeparti, men han sprang fra ved målstregen og konstituerede sig i stedet med Venstre og to afhoppere fra DF.

Socialdemokratiet har traditionelt stået stærkt i Køge. Det samme er tilfældet i Roskilde, hvor Joy Mogensen (S) forventes at kunne fortsætte som borgmester.

I Lejre kæmper Carsten Rasmussen (S) mod Line Holm Jacobsen (V) om at udfylde det politiske vakuum, der opstod, da den populære SF-borgmester Mette Touborg sidste år forlod kommunen til fordel for en stilling som direktør i Københavns Kommune.

Det bliver svært for René
Trods de mange dramaer på det sjællandske ’fastland’, så er det sydhavsøen Guldborgsund, der løber med den landsdækkende opmærksomhed.

Her forsøger Dansk Folkepartis finansordfører og kommunens nuværende viceborgmester, René Christensen, igen at vinde den første egentlige borgmesterpost til sit parti.

Og selv om René Christensen på afstand kan ligne en favorit, så har han lokalt løbet hovedet mod en mur.

Både Socialdemokratiet og det nuværende borgmesterparti, Guldborgsundlisten, har nemlig meldt meget klart ud, at de ikke vil gøre ham til borgmester.

”Det ser svært ud for René Christensen. Når hverken Socialdemokratiet eller Guldborgsundlisten vil støtte ham, så er spørgsmålet, hvordan dælen han så skal få samlet et flertal,” siger David Arnholm, nyhedsredaktør på Lolland-Falsters Folketidende.

Selv om Dansk Folkeparti bliver et af de største partier – måske endda det største – så er det ifølge David Arnholm tvivlsomt, om det er tilstrækkeligt til at kunne mobilisere et flertal alene med Venstre og eventuelt Nye Borgerlige og Liberal Alliance, hvis de to partier vælges ind.

Journalistisk valfart til Guldborgsund
David Arnholm bemærker dog, at man internt i Socialdemokratiet synes at være splittede om støtten til René Christensen.

”Nogen vil måske godt kunne finde på at pege på René Christensen, mens andre aldrig vil gøre det. Men Socialdemokratiet får meget svært ved at forklare sig, hvis de ender med at gøre ham til borgmester,” siger David Arnholm.

Nabokommunen Lolland bød på et mindre konstitueringsdrama ved valget i 2013. Her var det først den konservative spidskandidat Marie Luise Friederichsen, der stod til at blive borgmester.

Men Venstre og Socialdemokratiet sprang fra aftalen og endte med at lade kommunen fortsætte på socialdemokratiske hænder med Holger Schou Rasmussen i spidsen. 

Ved det aktuelle valg bliver han hjulpet på vej af, at Venstre er blevet ramt af intern splittelse i kølvandet på en ophedet diskussion om et nyt vindmølleprojekt.

For David Arnholm og kollegaerne på Folketidende er der dog ingen tvivl om, at Guldborgsund på forhånd tegner sig som valgets store historie. Det er der også andre, der har bemærket.

”Kommer Altinget også her til? Der er der godt nok mange andre, der har meldt, at de vil gøre,” siger David Arnholm.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00