Ny debat: Hvad skal vi med regeringens nærhedsreform?

TEMADEBAT: Regeringen vil med en nærhedsreform gøre op med minuttyranni og detailstyring i det offentlige. Aktører giver i en ny debat deres bud på, hvordan regeringen bør gå til opgaven.

"Vi har brug for en nærhedsreform, hvor vi skruer ned for detailstyring oppefra. Og skruer op for faglighed og ledelse ude på institutionerne," sagde statsminister Mette Frederiksen (S) sidste år.
"Vi har brug for en nærhedsreform, hvor vi skruer ned for detailstyring oppefra. Og skruer op for faglighed og ledelse ude på institutionerne," sagde statsminister Mette Frederiksen (S) sidste år.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Rasmus Straka Skjødt

Regeringen vil have en nærhedsreform. Den skal, som statsminister Mette Frederiksen (S) fortalte ved Folketingets åbning i oktober sidste år, gøre op med minuttyranni, detailstyring og unødvendig fremmedgørelse i den offentlige sektor. 

Tidligere har ikke mindst Anders Fogh Rasmussen (V) som statsminister og Margrethe Vestager (R) som økonomi- og indenrigsminister forsøgt – uden det store held – at mindske bureaukratiet i den offentlige sektor. 

Da VK-regeringen blev dannet i 2007, ønskede statsminister Anders Fogh Rasmussen at stoppe lavinen af regler og kontroller med "det 21. århundredes velfærdsmodel". Han præsenterede kvalitetsreformen, som Socialdemokratiets daværende socialordfører, Mette Frederiksen, kaldte for et politisk "hold kæft-bolsje", der skulle lukke munden på kritikere af den offentlige velfærd. 

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00