Offentligt ansatte kan se frem til pæne lønstigninger i de kommende år

Høje lønstigninger i det private vil smitte af på lønstigningerne i det offentlige, vurderer Nationalbanken og en arbejdsmarkedsforsker. Samtidigt står udvalgte grupper til ekstraordinært lønløft fra 2024.

FOA-formand Mona Striib er en af flere offentlige fagbosser, der ser de netop indgåede overenskomster på det private arbejdsmarked som et godt udgangspunkt for næste års forhandlinger på det offentlige område.
FOA-formand Mona Striib er en af flere offentlige fagbosser, der ser de netop indgåede overenskomster på det private arbejdsmarked som et godt udgangspunkt for næste års forhandlinger på det offentlige område.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Jakob Krarup Bjerregaard

Medarbejdere i den offentlige sektor kan forvente betydeligt højere løn i de kommende år.

Det forventer både Nationalbanken og en arbejdsmarkedsforsker på baggrund af de overenskomster, der i løbet af den seneste måned er indgået på det private arbejdsmarked.

”Når man starter overenskomstforhandlingerne på det offentlige område, kigger man på, hvad lønudviklingen har været på det private område. Det har en direkte afsmittende effekt,” siger Nana Wesley Hansen, lektor ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS) ved Københavns Universitet.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybde med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00