Radikale på Frederiksberg trækker støtten til Konservative

KV17: Radikale vil efter 24 år ikke længere pege på en konservativ borgmester. "Vi vil blandt andet prioritere mere grøn, bæredygtig udvikling," udtaler spidskandidat Lone Loklindt, som ikke vil afvise, at hun kan blive borgmester. 

Radikale på Frederiksberg trækker efter 24 års samarbejde støtten til Konservative.

Spidskandidat Lone Loklindt har onsdag meddelt borgmester Jørgen Glenthøj (K), at Radikale fremadrettet vil samarbejde med Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Alternativet.

"Forud for det kommende kommunalvalg har vi benyttet lejligheden til både at kigge indad og kigge fremad. Det har været en grundig proces internt i partiet, og jo længere vi er kommet i refleksionerne, jo mere har det stået klart for os, at det faste samarbejde med blå blok er kørt fast og ikke peger fremad," siger Lone Loklindt og fortsætter:

"Selvom vi har været en del af det ledende flertal i kommunen, må vi erkende, at vi føler os stadig længere væk fra partierne i blå blok. Vi oplever, at der mangler politisk mod til at prøve nyt, et fravær af større visioner, en stærk højredrejning, og at der føres en ufrugtbar blokpolitik, særligt orkestreret af Liberal Alliance. Endelig tror vi, det vil være sundt for kommunen med en ”politisk udluftning” og et opbrud med den ”Korsbæk-mentalitet”, der har hersket lidt for længe."

Radikale har blot én repræsentant i kommunalbestyrelsen, og for øjeblikket sidder partiet sammen med Konservative, Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance på 16 ud af 25 kommunalbestyrelsespladser. Radikale fik dog valgt to ind ved kommunalvalget i 2013, men viceborgmester Morten Jung skiftede i april fra Radikale til Konservative.

Nye vælgere kan afgøre valget
Det ser derfor umiddelbart ikke ud til, at Radikales beslutning vil rykke ved flertallet i Frederiksberg Kommune. Nye tal fra KL viser dog, at en tredjedel af Frederiksbergs vælgere ikke stemte i kommunen ved kommunalvalget i 2013. 

En stor gruppe af vælgerne kan derfor potentielt flytte flertallet væk fra borgmesteren og Konservative.

Der er dermed lagt op til en valggyser, når Frederiksbergs borgere går til valgurnerne i november. Borgmesterposten har tilhørt Konservative siden 1909, og kommunen er derfor traditionelt at betegne som en konservativ højborg. 

Adspurgt om Jørgen Glenthøj frygter for sin borgmesterkæde, siger han til Politiken:

"Vi er vant til at få nye vælgere, fordi vi er en uddannelsesby, og derudover bliver det en beslutning, som borgerne selvfølgelig skal tage. Vi er i en rigtig god og positiv udvikling. Vi har en tilgang, der hedder, at vi ønsker at føre en bæredygtig politik, økonomisk, socialt, miljømæssigt og kulturelt. Det giver næsten sig selv, at det favner også bredt," siger borgmester Jørgen Glenthøj.

MF og kommunalbestyrelsesmedlem på Frederiksberg Jan E. Jørgensen (V) kalder på Facebook Radikales beslutning for "uforståelig". 

"Vores kommune har en lav skat – hvilket plejer at være god radikal politik – men samtidig har vi yderst tilfredse borgere, der foretrækker Frederiksberg frem for København.

"Jeg står til rådighed som borgmester"
Radikale vil ikke afvise, at de vil gå efter borgmesterposten efter kommunalvalget. Til Altinget siger Lone Loklindt:

"Jeg kan sagtens forestille mig at pege på Michael Vindfeldt (S) som borgmester, men jeg står også selv til rådighed. Det vil vi først tage stilling til efter valget". 

Lone Loklindt understreger, at det er politisk nyorientering og en ny politisk kultur, som skal gøre Frederiksberg til en moderne, grøn storby, som danner grundlaget for Radikales beslutning. 

"Vores fokus er på politikken og et mere progressivt Frederiksberg. Frederiksberg er en ressourcestærk kommune, og vi vil derfor blandt andet prioritere mere grøn, bæredygtig udvikling," siger Lone Loklindt. 

 

Forrige artikel Altinget udnævner ny redaktionschef Altinget udnævner ny redaktionschef Næste artikel Overblik: Her er regeringens 22 erhvervsinitiativer Overblik: Her er regeringens 22 erhvervsinitiativer