S-kandidat: Udflytningslobbyismen er gået over gevind

REPLIK: Udflytninger til yderkommuner er ikke nødvendigvis den bedste idé for hele Danmark. Det er dyrt og skaber usikkerhed for medarbejdere på de offentlige arbejdspladser. Derfor bør vi lægge udflytninger på hylden for en tid, skriver Julie Frølich (S), kandidat til Københavns Borgerrepræsentation.

Af Julie Frølich
Kandidat til Københavns Borgerrepræsentation, Socialdemokratiet

Peter Loft, kommunaldirektør i Bornholms Regionskommune, skriver i Altinget 25. september, at udflytning af statslige arbejdspladser til Bornholm kan gavne Bornholm. At tilflytning fra København til Bornholm kan gavne Bornholm. Og at også udflytning af uddannelser til Bornholm sjovt nok kan gavne Bornholm.

Det er tydeligt, at Peter Loft har fået et klarsyn, efter han er flyttet til Bornholm. Man behøver vist ikke være tidligere departementschef for at regne hensigten med indlægget ud. Det relevante spørgsmål er jo ikke, om udflytning af alskens institutioner til Bornholm gavner Bornholm. Men hvorvidt konstant og evig udflytning nu også altid gavner Danmark?

Som københavner, som studerende ved en uddannelsesinstitution i København og som ansat i København kunne jeg også skrive et indlæg om, at det vil gavne København at rykke Bornholms Andelsmejeri, Beredskabsstyrelsen i Allinge og forlystelsesparken i Svaneke til København. Men det ville nok ikke være til gavn for hele Danmark.

På samme måde er idéen om at udflytte snart sagt hele embedsværket til yderkommuner udtryk for en meget snæversynet logik. I disse år er der et stigende fokus på Udkantsdanmark. Det forstår jeg udmærket, for vi skal holde sammen på land og by.

Udflytning giver ekstra omkostninger
Men hvilke uddannelser er det lige, det giver bedre mening at have på Bornholm i stedet for København? Hvilke styrelser kan levere en langt bedre service til borgerne, hvis vi placerer dem på de bornholmske klipper frem for på Slotsholmen? Det svarer Loft ikke selv på, og det svarer udflytningslobbyisterne rundt omkring også sjældent på. 

Jeg er ikke afvisende over for, at nogle uddannelser og offentlige myndigheder kan placeres rundt omkring i Danmark. Men udflytning har nogle klare omkostninger.

Det pegede Rigsrevisionen for eksempel på i sin rapport fra august. Det pegede regeringen selv på, da man måtte opjustere omkostningerne ved udflytning ad flere omgange. Og det har vi set på enkeltsager, såsom produktion af søkort til Grønland, som er blevet umuliggjort ene og alene på grund af et lokalt ønske om at sende Geodatastyrelsen til Nordjylland.

Dertil skal lægges de menneskelige omkostninger. For tiden svæver mange offentligt ansatte i for eksempel Erhvervsstyrelsen og Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte i usikkerhed.

Er det nu deres styrelse, som står for tur – og hvor skal de og deres familie rykke hen? Dem skylder vi også tryghed om deres job. 

Udflytningslobbyisterne og det forenede Udkantsdanmark har vind i sejlene i disse år. Særligt når selv kommunale embedsmænd går til tasterne her på Altinget.

Lad os hurtigst muligt stoppe op og sætte en prop i udflytningen for en tid. I hvert fald indtil det er kortlagt, hvilke institutioner det giver mening at flytte ud – frem for at tilgodese snævre, lokale særinteresser.

Forrige artikel SF: Tag ved lære af de fejlslagne privatiseringer, Simon Emil SF: Tag ved lære af de fejlslagne privatiseringer, Simon Emil Næste artikel Spidskandidat for V: Kommunen leger privat virksomhed med parterapi og cykellapning Spidskandidat for V: Kommunen leger privat virksomhed med parterapi og cykellapning