Stemmesluger nummer ét vil også have topposten i KL

KANDIDAT: Aarhus' genvalgte borgmester, Jacob Bundsgaard (S), har meldt sig som kandidat til formandsposten i Kommunernes Landsforening. Den bliver ledig, fordi Venstres Martin Damm må sige farvel.

Venstres Martin Damm stopper som KL-formand til marts. Nu melder Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard sig som efterfølger.
Venstres Martin Damm stopper som KL-formand til marts. Nu melder Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard sig som efterfølger.Foto: /ritzau/Casper Dalhoff
Kristine KorsgaardKim Rosenkilde

Med magtskiftet på borgmesterkontorerne rundt om i landet følger denne gang også et magtskifte i toppen af KL. 

Efter kommunalvalget skifter flertallet i KL’s bestyrelse fra blåt til rødt, og det betyder, at Socialdemokratiet står til at få en formandspost.

Den nuværende formand, Venstre-manden Martin Damm, har meddelt, at han går af som følge af valget, som koster det blå flertal.

Og en stærk kandidat har nu officielt meldt sig på banen: Aarhus’ borgmester Jacob Bundsgaard, som fik det højeste personlige stemmetal med 39.841 krydser, stiller op. Det skriver blandt andre TV2 Øst.

Der er 17 pladser i KL’s bestyrelse, og med syv pladser til S og én til hver hos SF og Enhedslisten, behøver Bundsgaard bare sikre sig opbakning fra SF og Enhedslisten – og selvfølgelig sine egne – for at kunne tage formandsposten.

Og det ser umiddelbart godt ud for Aarhus-borgmesteren.

SF støtter "helt sikkert" Bundsgaard
SF's bestyrelsesmedlem, Kirstine Bille, bekræfter over for Politiken, at hun er helt sikker på, at SF vil støtte Jacob Bundsgaard, mens Enhedslistens medlem, Per Clausen, i en sms skriver, at han forventer, at Enhedslisten vil støtte Bundsgaard.

Bundsgaard har været næstformand i KL siden januar 2016 og har dermed været med til at forhandle økonomiaftaler med regeringen i både 2016 og 2017.

Det er dog stadig muligt for andre kandidater at melde sig på banen. Bestyrelsen bliver først valgt på delegeret-møde den 8.-9. marts.

De to genvalgte S-borgmestre i henholdsvis Odense og Aalborg fik flotte valg, men hverken Thomas Kastrup-Larsen fra Aalborg eller Peter Rahbæk Juel fra Odense har meldt ud, om de stiller op til posten.

Efter valget i 2009 stillede både Erik Nielsen (S) fra Rødovre og Jan Trøjborg (S) fra Horsens op til hvervet som KL-formand. Det blev Jan Trøjborg, som dog siden afgik ved døden, og så blev det Erik Nielsen frem til valget i 2013.

Efter valget i 2013 var Radikale tungen på vægtskålen. Anna Mee Allerslev (R) og Rebild-borgmester Leon Sebbelin (R) valgte at pege på Venstres kandidat Martin Damm frem for Erik Nielsen. Og det selvom S og R var i regering sammen på det tidspunkt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anna Mee Allerslev

Fhv. beskæftigelses- og integrationsborgmester (R), Københavns Kommune
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2005), cand.jur. (Københavns Uni. 2016)

Erik Nielsen

Fhv. borgmester 1994-2020, Rødovre (S) og formand for KL 2012-14
Udlært maskinarbejder 1973

Jacob Bundsgaard

Borgmester (S), Aarhus Kommune, næstformand, Kommunernes Landsforening (KL)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2008)

0:000:00