Mette Bock om public service: Vi har sovet i timen

DEBAT: Både medier og politikere har sovet i timen, mens verden har udviklet sig, og borgernes medieforbrug har ændret sig markant. Derfor skal vi nu have gang i en bred, offentlig diskussion af, hvilket indhold vi har brug for, skriver kulturminister Mette Bock (LA).

Af Mette Bock (LA)
Kulturminister

Frie, uafhængige og troværdige medier er demokratiets salt. Men lad os sige det ligeud: Vi har sovet i timen. 

Det gælder både os politikere og medierne selv. For mens verden har udviklet sig, og borgernes medieforbrug har ændret sig markant, har vi forsømt at udvikle både det politiske rammeværk og de forretningsmodeller, der kan sikre det indhold, vi ønsker at stille til rådighed for borgerne i dette land. 

Vi halter bagefter. 

Men hvordan sikrer vi dansksproget indhold med relevans for borgerne og demokratiet? Hvad er troværdighed? Hvilket indhold vil vi under alle omstændigheder sikre? Hvordan skal borgerne kunne tilgå det? Hvordan påvirker det demokrati og fællesskab, når medieudbuddet eksploderer? Hvor ligger de nye muligheder – og snubletråde?

Der er god tid til forberedelsen, da et nyt medieforlig først skal træde i kraft ved årsskiftet 2018/19. Jeg lægger op til en debat i tre faser.

Bred, offentlig diskussion af indhold
Først skal vi have en bred, offentlig diskussion om indholdet, kernen i det hele. Frem til september spørger vi hele befolkningen om, hvilket dansk medieindhold vi fremover har brug for – tv, radio og aviser, på digitale platforme eller helt andre steder.

Det vil jeg gøre med kampagnen ”Antennerne Ude” på antennerneude.dk, som jeg netop har lanceret den 22. maj. Og med borgermøder rundt om i hele landet, hvor jeg sammen med medieordførerne opsøger alle generationer der, hvor de er. På skoler, ungdomsuddannelser, virksomheder, på DGI’s landsstævne med videre.

Anden fase er i efteråret, hvor vi politikere skal tale med mediebranchens aktører om, hvem der kan producere og distribuere. Det er en myte, at public service kun kan leveres af statsejede eller statsstøttede midler. Posen skal rystes. 

Og endelig vil regeringen så i tredje fase fremlægge et konkret udspil til nyt medieforlig primo 2018, så de egentlige politiske forhandlinger kan indledes.

Politikere skal lytte og blive klogere
Ebbe Dal byder i sit indlæg 19. april forløbet velkommen, men tror – for en sikkerheds skyld – at det nok bare bliver Tordenskjolds soldater, der vil deltage i debatten, så den næppe vil være repræsentativ. Det er da muligt, det ender sådan. Men alle inviteres, når vi træder ud af de lukkede reservater. 

Vi politikere skal i første omgang lytte og blive lidt klogere. Forskellen i mediebrug generationerne imellem har aldrig været større, og udenlandske medier som Facebook, YouTube og Netflix tager både opmærksomhed og ressourcer fra det danske indhold. Borgerne er måske ikke så optagede af, hvem der leverer indholdet. Men at det er tilgængeligt. Og der er helt sikkert noget, de udenlandske medier ikke kan give os. 

Hvad har vi brug for at vide, at dele, at debattere? Hvordan sikrer vi, at vores identitet som land – og fællesskab som befolkning – bygger på viden, oplysning, diskussion og engagement? 

Alle er inviteret, men bolden skal gribes
Målet er at komme i kontakt med så mange målgrupper som muligt i befolkningen, herunder de unge. Der bliver derfor mulighed for at bidrage både digitalt på Facebook og websitet www.antennerneude.dk og ”live” på debatmøder og folkemøder rundt omkring i hele landet. 

Det er hverken en medieforskningsundersøgelse eller en folkeafstemning, jeg her sætter i gang. Men fremtidens danske mediepolitik skal bygge på et bredere fundament end det traditionelle mellemværende mellem branchen og politikerne. 

Det er mit håb, at den både brede og grundige forberedelse vil give os politikere indsigt, mod og vilje til at skabe bedre rammer for medierne. Fair konkurrencevilkår. Og troværdigt medieindhold, der er vigtigt – også der, hvor markedet ikke slår til. 

Jeg ser frem til gode diskussioner i de kommende måneder. Alle er i hvert fald inviteret. Men bolden skal naturligvis gribes. 

Forrige artikel Haagerup: Et stille suk fra en afgående nyhedsdirektør Haagerup: Et stille suk fra en afgående nyhedsdirektør Næste artikel Bibliotekarforbundet: Bibliotekarer fremmer dannelse Bibliotekarforbundet: Bibliotekarer fremmer dannelse
 • Anmeld

  Christian X

  Politikere der har sovet i timen

  Det lyder som et kinderæg af en TV serie, der både rummer hele Danmarks krøniken og en meget lang sæbeopera, der vises længe efter, at vi er gået bort.

 • Anmeld

  Ete Forchhammer

  kommer bredde af sig selv?

  Ok med antennerne ude, men det siger ikke noget om de når 360 grader rundt...? Det ville være ønskeligt at vide, hvor kulturministerens smertetærskel er mht. bredde/ikke bred nok?
  Efter hvilke kriterier vil det antennerne opfanger, blive bedømt og brugt?

 • Anmeld

  Henrik V Blunck · Blogger og kommentator

  Lad os nu se hvad der kommer FØR vi maler fanden på væggen!

  Jeg er tilhænger af, at vi for en gangs skyld har en minister, der er parat til at lytte bredt, og så kan folk komme i gang med at diskutere emnerne frem for al den udenomssnak. I får intet ud af at brokke jer med automatreaktioner. Det er sg* lidt sørgeligt når der endelig er en minister, der er parat til en dialog, som ikke er isoleret til kun interesseorganisationer. Præcis det selvsamme debattører brokker sig over når ordet bliver 'lobbyister'....

  Det handler om det fremtidige mediebillede, så tag ja-hatten på, og gør forsøget. Så kan I brokke jer bagefter hvis det ikke lykkes! :-)

 • Anmeld

  Ete Forchhammer

  til Henrik V Blunck

  Hvis ikke kulturministeren allerede havde forsynet os med erfaringer (som fx at offentliggøre konklusionen på et møde inden det er afholdt), der inviterer til vagtsomhed, ville jeg ha' været enig med dig i at vente med at male Fanden på væggen til han er der. Men den holdning har allerede banet vejen for ministeren til arrogant at smadre betragtelige dele af kulturlivet, og den kan jo også være udtryk for en vis dovenskab, hos afsender så vel som hos modtagere, for ikke at "læse på lektierne" og sætte sig ordentligt ind i sagerne, for ikke at tale om fraværet af perspektiv/konsekvens-tænkning. Det er et spørgsmål om hvor længe og meget man skal lade tvivlen komme nogen til gode? Og om prisen for det! Lige så god Mette Bock er til at belægge sine ord, lige så god er hun til at sætte kikkerten for det blinde øje og kun se hvad hun vil se med det andet! I mit lange liv har jeg mistet tilliden til mange personer, når de har haft indflydelse/magt en stund; Mette Bock ta'r prisen som den absolut største skuffelse og distanceblænder. Skulle jeg i dette konkrete tilfælde gøre ministeren uret, vil det glæde mig, skønt det jo ikke vil redde noget af det hun allerede har ødelagt.

 • Anmeld

  Henrik V Blunck · Blogger og kommentator

  Bidrag dog via https://antennerneude.dk

  Til Forchhammer
  Det kan anbefales at bidrage via hjemmesiden når nu chancen byder sig. Erfaring er god, men hvis vi stripper alle stråmændene, så er tidligere mistro næppe grundlag for at vurdere fremtiden når der endelig viser sig en god chance for at komme forbi bureaukratiets tykke mure.
  Tilgiv min optimisme. Jeg har også levet længe nok til, at jeg kunne vælge at være kynisk, men det er jeg først når alle muligheder er udtømt.
  God dag herfra.