Auken: Har nogen set miljøministeren?

DEBAT: Jakob Ellemann-Jensen har intet gjort for miljøet i sine første 100 dage som miljøminister. Drikkevandet lider, landbrugspakken består, og bilerne oser stadig i byerne, skriver den tidligere miljøminister Ida Auken.

Af Ida Auken (R)
Miljøordfører 

Da jeg bød velkommen til Jakob Ellemann-Jensen her på Altinget for 100 dage siden, var Venstres logo mørkegrønt og håbet lysegrønt.

Endelig en minister, der ville sætte miljø først. Jeg gav ham fire gode råd med på vejen. Fire håb om en grønnere fremtid. For det kan kun gå for langsomt med at sikre giftfrit vand, mindre afbrænding af affald, mindre kvælstof i jorden og mere ren luft.

Selvom der er sket enkelte forbedringer, som fx Greenpeace redegør for her, må jeg desværre konstatere, at Jakob Ellemann-Jensen ikke har levet op til de grønne klæder, som han iklædte sig ved udnævnelsen. Lad os tage en hurtig status.

Drikkevandet lider stadig. Faktisk mere end før
At drikkevandet bliver ramt af den ene skandale efter den anden, er nok ikke gået manges næse forbi. 250 lukkede drikkevandsboringer. Det normale er 30 lukkede boringer. 1,2,4-triazol. Dimethylsulfamid. Desphenyl-chloridazon.

Det lyder ikke som noget, man skal drikke, men det er ikke desto mindre alle navne på giftstoffer, der er fundet i vores drikkevand. Alt sammen på kun ét år.

I torsdags havde vi samråd om forureningen af vores drikkevand. Over for ministeren sad fem oppositionspartier, som alle var klar til at stoppe sprøjtning oven på vores drikkevand.

Med ministerens opbakning kunne hele Folketinget, minus Dansk Folkeparti, stemme for dette sund-fornuft-forslag. Alligevel blev den skudt til hjørne til senere drøftelse. Vi kunne have aftalt sprøjteforbuddet lige dér. Jakob Ellemann-Jensen kunne være blevet helten.

Ministeren gentog endda noget, jeg tidligere har sagt: at vores drikkevand er en særlig dansk værdi. Det virker, som om han gerne vil gøre det rigtige. Men at han er fanget af Dansk Folkeparti. Når det gælder vores drikkevand, burde han sætte foden ned.

Vi brænder stadig alt for meget plastik af
Danmark har en kæmpe mulighed. Vi kan være frontløbere på den cirkulære økonomi. Cirkulær økonomi er det nye vindmølle-væksteventyr.

Det er bedre for klimaet at genbruge plastikken end at hive nye fossile ressourcer op af jorden. Derfor skal vi sætte et ambitiøst mål om at gøre vores affald til nye ressourcer i 2050.

Mens vi venter på den stærkt forsinkede plasthandlingsplan, er her lidt inspiration til ministeren fra Radikale Venstre:

Sørg for, at vores plastemballage max består af 3-5 typer plastik. Det er i øvrigt samme forslag, som kommer fra industrien selv. Der er ingen modsætning mellem erhvervsvenlig og miljøvenlig.

Det er vel gode nyheder for en Venstre-minister? Det vil både øge kvaliteten i genanvendelsen og mindske prisen, som private forbrugere skal betale for at komme af med deres affald. Win-win-win.

Landbrugspakken består, desværre
Landbrugspakken har længe været faldet fra hinanden. Kritikken må være overvældende, når ministeren ikke engang ulejliger sig med at tilbagevise hullerne i landbrugspakken. Så drop den dog.

I stedet har han nu lovet landbruget store hjælpepakker. Uden at få noget til gengæld. Der er ellers rigeligt at tage fat på.

Han kunne starte med at stoppe dyrkningen af lavbundsjordene, så landbrugene også bidrager til at nedsætte vores CO2-udledning. Det er det bedste, vi kan gøre for klimaet.

Bilerne oser videre
Til sidst vil jeg nævne miljøzonerne. Indfør dem nu. Giv kommunerne mulighed for at stoppe de mest forurenede dieselbiler allerede fra 2020. Og et totalt forbud mod fossil-biler i bymidterne i 2025.

Hvorfor er de steder, hvor der befinder sig allerflest mennesker, også der, hvor bilerne udleder mest NOx og flest partikler? Burde vi ikke gøre en ekstra indsats netop her?

100 dage er ikke meget. Man kan ikke nå alt på hundrede dage. Men man kan åbenbart godt nå intet.

Den gode nyhed er, at det ikke er for sent. Lige om lidt skal vi tale klimaplan. Plasthandlingsplan. Og forhåbentlig en plan for vores drikkevand. Jeg glæder mig!

Og ligesom med Energiforliget vil de radikale mandater arbejde hårdt for at trække regeringen i en ny retning. Fremad.

Forrige artikel Ornitologer: Viben, storken og tranen glæder sig over S-forslag Ornitologer: Viben, storken og tranen glæder sig over S-forslag Næste artikel Byplanskonsulent: Hvordan finder København plads til 2.400 nye boliger? Byplanskonsulent: Hvordan finder København plads til 2.400 nye boliger?
 • Anmeld

  Jens Voldby Crumlin

  Stop for nye olielicenser i Nordsøen

  Olie og gas udvinding og forbrug belaster både klima, miljø og sundhed.
  Hvorfor støtter de Radikale at der fortsat udstedes nye licenser til olie og gasudvinding i Nordsøen ? I de nuværende licenser har selskaberne ret til udvinding helt frem til 2047 i den længstvarende licens. Med den 8 udbudsrunde som er i gang nu vil selskaberne få op til 10 år til undersøgelse og derefter 30 års udvindingsret !
  Følgende er et uddrag af Energistyrelsens redegørelse til folketinget omkring den 8 udbudsrunde. citat
  Med aftalen af 22. marts 2017 mellem Regeringen
  , Socialdemokratiet, Dansk
  Folkeparti, Det Radikale Venstre og SF
  blev der opnået enighed om at skabe større
  sikkerhed for, at de resterende ressourcer i Nordsøen hentes op. Aftalen indebærer således en lempelse af kulbrintebeskatningen i et vindue fra 2017-25 og gennemførelsen af ændringer i undergrundsloven og olierørledningsloven for at forbedre 3. partsadgangen til infrastrukturen og dermed gøre det muligt at udvikle en række mindre og nye fund kommercielt.
  https://ens.dk/sites/ens.dk/files/OlieGas/energi-_forsynings-_og_klimaministerens_redegoerelse_efter_undergrundslovens_ss_12_stk._2_til_folketingets_energi-_forsynings-_og_klimaudvalg_14_maj_2018.pdf

 • Anmeld

  Egil Rindorf

  Ida, kan du ikke ringe til DF

  Det er jo tydeligvist sådan, Ida, at S i dag er værdipolitisk ret tæt på DF. Faktisk tættere end vist noget andet parti. Så er tricket ikke, at du tager Intercom'en og aftaler direkte med DF. Så skulle den ged være barberet.

 • Anmeld

  Morten Holgersen · Mester

  Er der nogen der har set Radikale i nærheden af noget vigtigt?

  Islamistelskere, skatteplyndrere, børneplagere, erhvervsødelæggere, EUslikkere, bistandsfuskere, rygklapperfodrere og tvfjumsere.
  En hel lille lille gruppe overløbere og fanesvigere.
  Såe, ja vi har set jer og det er ikke et kønt syn.

 • Anmeld

  Eric

  Hvad med mor

  Er der nogen der har set Margrethe Auken på vej på cykel fra Bruxelles? Hun tager vel ikke stadig flyet, billigst med Ryanair.

 • Anmeld

  hans preben pedersen · Vi Grønne EUer !!!!!!

  DE DANSKE MILJØSVIN FRA BORGEN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Hvad er alternativet !!!!!! " der er nogen i toppen der skal skiftes ud " !!!!!!!!!!!!!
  Det kammerateri der foregår i Folketinget det må få en ende !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Jo flere svin jo flere stemmer til miljøsvinene på borgen !!!!!!!!
  Uffe Elbæk er den flinke dreng i klassen !!!!! VIL DU VÆRE TIL GRIN !!!!! ?????
  Hvis svaret er nej så tag FLØJSHANSKERNE AF og vis du vil det bedste for
  Danmark !!!!!! Venligst hp.

 • Anmeld

  Lisbeth Sørensen

  Blå blok har altid været fossile!

  Disse inkludere naturligvis R. Deltager gerne med stemmefiskeri, løse rygter og populistisk bidrag til klima mv. Ligesom søsterpartiet ,alternativet!

  Det er kun Enhedslisten der bekymrer sig for miljøet, og SF!

  DK kunne have været selvforsynende med grøn energi, hvis Nyrup regeringens investeringspolitik var fortsat. Man så skete det katastrofale valg i 2001. Og de blå fossile uhyrer kom med deres mærsk oliepolitik.

  DK er verdensledende pr. capita i grøn teknologi. Man alt for lidt gøres af de fossile uhyrer i blå blok. Alt deres politik drejer sig om gammeldagstænkning. Og det er et stort problem.

  Nu er FB, Apple, Amazon mv ved at sætte servere op i DK. Hvilket betyder op imod 30% mere Dansk energiforbrug.. Altså vil vores forurening stige 30% blot her når færdigbygget.

  Regeringen er visionsløs. Og har været det siden 2011.

  Det er på tide med en rød og ansvarlig regering i DK. Altså uden R. Forsøget med DF-S må gøres hvis dette føre til et bedre DK.

  Vi så hvad der skete i sidste R regering med S støtte?
  Skattelettelser for de rigeste og firmaerne blot. De må ud af rød blok!

 • Anmeld

  Lisbeth Sørensen

  2001 , ikke 2011!

  siden 2001 det var naturligvis!
  kke 2011!

 • Anmeld

  Morten Holgersen · Mester

  Nogen der har kigge i I. Auken's skraldespand

  fornylig?
  Bortset fra skraldemændene der kører spand efter spand bort, fyldt med udenlandsk plastic, indpakninger til "økologiske" jordbær fra Langtbortistan, belastet med 20 liter flybrændstof, bomuld fra fjerne lande, syltet i ind i co2fråds, varm luft til et helt EUgilde og ingen opmærksomhed på overbefolkningen i Islamistiske lande og Afrika, hvor de snart har spist den sidste giraf, fordi I. Auken intet vigtigt gør.

 • Anmeld

  I.R.Bertelsen · Borger og vælger

  ..Det er ikke til at se det....?

  Nu, du siger det, Ida Auken. Det er da rigtigt længe siden, vore miljøminister har vist sig på banen. Kanske fordi han har travlt med at få orden på vores miljøproblemer? Det må vi da håbe. EEn kan aldrig vide.
  Kanske han er gået i flyverskjul, fordi landmændene, vognmændene, trafikministeren, luftfartsselskaberne, producenterne og forhandlerne af sprøjtemidler eller benzinselskaberne og bilforhandlerne er efter ham, fordi miljøforbedringer og bedre sundhedstilstand for os alle betyder manglende indtjening for andre? Og se, så har man et problem, når man repræsenterer et parti, hvor de fleste medlemmer altid først og fremmest forholder sig til penge, indtjening og effektivisering. Tja. Een kan aldrig vide....
  Kan ikke hjælpe dig, Ida Ayken. Har desværre ikke set ham på banen for nyligt..

 • Anmeld

  I.R.Bertelsen · Borger og vælger

  Jamen Holgersen....bliver da helt forskrækket.

  Er da rigtigt spændt på at høre, hvilke løsningsforslag du og Nye Borgerlige har til, at man tilsyneladende har spist den sidste giraf i Afrika, at vi (ganske rigtigt)forbruger for megen plastik.
  ....
  Endnu mere nysgerrig bliver jeg, når du tilsyneladende har mødt et utal af (citat): "Islamistelskere, skatteplyndrere, børneplagere, erhvervsødelæggere, EUslikkere, bistandsfuskere, rygklapperfodrere og tvfjumsere. En hel lille lille gruppe overløbere og fanesvigere."
  Det var dog skrækkeligt. Hvor har du fundet og mødt dem?
  Fynboere plejer da at være ret fremkommelige og reelle.Selv deres fynske sprog og dialekt er sædvanligvis syngende venlighed.
  Men selvfølgelig.Det kan være ulve i fåreklæder. Een kan aldrig vide....? Så bliver både forskrækket og bekymret, for skal snart over broen til familien derovre.

 • Anmeld

  Morten Holgersen · Mester

  Overbefolkning løses kun med prævention og familieplanlægning.

  Og I. Auken er ikke set samle plasticposer efter sine elskede sigøjnere på Amager Fælled , som hendes skrumpende parti lige har solgt til at blive plastret til i beton og byggeaffald, kommende ghetto, og beboerne vil ikke stemme på hende, de vil stemme på allah.
  Den svindende tilslutning har sikkert noget at gøre med fraværet af relevant politik, men partiet lever jo også stadig i midtfirserne, så det er bare de sidste troende, ligesom i SF, hvor I. Auken også slog sine små folder. Næste gang må hun jo tænke fremad, hvis hun stadig vil hæve store vederlag til flyrejserne, ved at skifte til et mere fremtidssikret parti, jeg vil anbefale hende et nationaltsindet parti, hvor hun kan gøre noget i stedet for bare at snakke om at gøre noget..
  Og trods fynboernes venlighed og snakkesalighed, er de svorne lokalpatrioter, især i vore dage (2018)

 • Anmeld

  Lisbeth Sørensen

  Holger Tysker!

  Så det lokale demokrati skal nedlægges og erstattes med uniform fossil borgerlighed for top 1% interesser?

  Kunne måske være interesseret via en socialistisk ditto, men. 😭

  90% af etnisk danskere ønster en stram indvandringspolitik. Og Muslimer-afrikaners fødselsrata er nær dobbelt af Danskere. Og østeuropæers vel også deroppe.

  De fremmede vokser mere end etniske altså. Og hvis det fortsætter vil troende muslimer en dag være majoriteten med stemmerettighed. Skræmmende.Og andre fremmede.

  Folket er bekymret! Det etniske Danske folk det er.... Og med god grund!


  I nationalister i DF-blå blok mere end fordoblet indvandringen under VKO end 10 året før under Nyrup..

  Samme nu under VLAK. (Eller lavKO..) Ny indvandrer-løndumper rekord fra i blå "nationalistsindet"!

  ca. 300.000 fremmede arbejdssøgende de første 2 år. Nogen er vel taget hjem igen, men.

  Hykleriet om blå bloks stramme-læs løse- indvandrerpolitik , er til at tage og føle på -som men feministisk siger?