SF-formand kritiserer miljøministeren: Skal til at trække i arbejdstøjet

INTERVIEW: Miljøminister Lea Wermelin må op i gear og sætte en mere ambitiøs kurs for at imødegå naturkrisen. Det mener SF-formand Pia Olsen Dyhr, der kræver naturmål fra ministeren inden sommer.

Foto: Michael Drost-Hansen/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

SF-formand Pia Olsen Dyhr skruer nu bissen på over for miljøminister Lea Wermelin (S).

Ministeren har ifølge SF-formanden lagt en alt for sløv kurs for at bekæmpe naturkrisen.

”Jeg synes, at Lea Wermelin skal til at trække i arbejdstøjet og komme op i tempo,” siger Pia Olsen Dyhr.

Meldingen kommer i kølvandet på SF’s årlige landsmøde i Kolding, hvor SF-formanden i sin landsmødetale i mere generelle vendinger var ude med riven efter regeringens grønne ministre.

SF bakker ikke op om den plan, som ministeren har lagt.

Pia Olsen Dyhr (SF)
Formand

”Desværre har vi tre grønne ministre, som slentrer afsted, som havde de al tid i verden. Måske er de engagerede i en spændende snak om Stauning. Jeg ved det ikke helt. Men helt ærligt: Vi skal op i tempo," sagde Pia Olsen Dyhr.

Efterfølgende uddyber Pia Olsen Dyhr til Altinget, at det i forhold til miljøministeren især handler om tempoet på naturområdet. Siden valget har Lea Wermelin varslet en natur- og biodiversitetspakke. Men ministeren har lagt op til, at der først skal ske en omfattende inddragelse af en lang række aktører.

Bakker ikke op om Wermelins plan 
Først med et møde på Marienborg, hvor statsministeren i november var vært. Der er oprettet en portal, hvor alle kan komme med forslag, og her i foråret vil ministeren arrangere et naturtopmøde, hvor en række aktører skal mødes og overveje løsninger. Ministeren har lagt op til politiske forhandlinger til efteråret.

Men Pia Olsen Dyhr er ikke imponeret.

”SF bakker ikke op om den plan, som ministeren har lagt. Regeringen skal være mere ambitiøs og komme med en biodiversitetsplan,” siger hun og lægger ikke skjul på, at hun frygter, at en for omfattende inddragelse vil føre til sænkede ambitioner:

”Jeg er bange for, at der går for lang tid, og at vi ikke når at få sat sig nogle mål inden efteråret. Og jeg er også bange for, at nogle små særinteresser kan hijacke processen.”

"Jeg er overrasket"
Inden valget havde SF et fælles naturudspil med Socialdemokratiet med en stribe tiltag, hvor man blandt andet var enige om at udlægge 75.000 hektar urørt skov og etablere 15 nationalparker.

Men ingen af delene har indtil videre set dagens lys, selvom det da er lykkedes de røde støttepartier at sikre 20 millioner kroner om året til urørt skov med decembers aftale om finansloven. Pia Olsen Dyhr slår fast, at hun havde forventet en hurtigere proces, og hun peger på, at S og SF under valgkampen meldte ud, at der skulle præsenteres en naturplan inden for regeringens første 100 dage.

”Jeg er overrasket over, at man ikke har fulgt den plan, vi selv havde lagt. SF var i hvert fald klar,” siger Pia Olsen Dyhr.

Mener du, at regeringen har brudt det, I aftalte før valget?

”Nej, men altså, jeg er sikker på, at hvis regeringen havde spurgt støttepartierne, så ville der være fuld opbakning, og så kunne vi være kommet i gang.”

Brug for mål inden sommer
Ifølge SF-formanden haster det især med at få sat nogle faste mål for naturen. Det handler dels om, at forhandlinger om natur bør køre nogenlunde parallelt med klimaforhandlingerne hos klimaminister Dan Jørgensen (S).

”Men også fordi vi jo skal til FN-topmøde til efteråret, og her er vi nødt til at have sat et mål i Danmark. Derfor mener jeg, at der bør sættes et dansk naturmål her i foråret. Så kan vi altid derefter begynde at diskutere, hvordan vi kommer derhen,” siger Pia Olsen Dyhr.

Men er det også regeringens plan, som du hører det?

”Næh, det er ikke min fornemmelse. Det har jeg ikke fået nogen indikationer på,” siger hun.

Står det til Pia Olsen Dyhr, skal der med klimaloven som forbillede indgås en aftale om en biodiversitetslov, hvor der sættes ambitiøse, bindende mål for naturen. SF lægger blandt andet op til, at der skal sættes et mål om, at 40 procent af det danske areal på land skal være natur i 2050, og at 20 procent skal være udlagt med natur- og biodiversitet som det primære formål.

Se alle SF’s forslag i faktaboksen til højre.

Dokumentation

Inden for rammen af en biodiversitetslov ønsker SF:

1. Naturarealet på land skal senest i 2050 udgøre mindst 40 procent, og 20 procent af Danmarks samlede areal skal i 2050 være udlagt med natur og biodiversitet som det primære formål ("Aichinatur"). Naturkvaliteten i det eksisterende naturareal skal desuden have et markant og dokumenterbart løft inden 2020, og herunder skal naturtyperne på habitatdirektivets bilag I i 2027 være sikret fremgang og gunstig bevaringsstatus gennem reviderede planer og virkemidler herfor, jævnfør punkt 3 nedenfor.

2. Vi skal vende nedgangen i biodiversitet, så der optræder langt færre arter på den danske rødliste over truede dyre- og plantearter i 2027 ud over de arter, som er på vej til at uddø på grund af klimaforandringer. Planer og virkemidler for alle grupper af arter skal være vedtaget inden 2020.

3. Der indføres et princip om, at det ikke må indebære direkte tab for jordejeren at huse, pleje eller skabe natur, samtidig med at loven skal sikre opretholdelse af forureneren betaler-princippet.

4. Naturlige vandløb og deres bredder genskabes. Ud over at dette vil bidrage til genopretning af natur, vil vandløb medvirke til klimatilpasning og tilbageholdelse af klimagasser og næringsstoffer, da det vil tilskynde til tilbageførelse af vandløb til fri dynamik, således at vandløb kan rumme alle årstiders vandmængder.

5. Inden 2027 sikres en gunstig bevaringsstatus for marine Natura 2000-områder, og områderne friholdes for fiskeri med bundslæbende redskaber.

6. Kystnærhedszonen og strandbeskyttelseslinjen fastholdes som et grundlæggende element for at sikre, at kyster og strande friholdes for byggeri.

7. Revision, sammenskrivning og forenkling af relevant lovgivning, herunder i relation til implementering af relevant EU-lovgivning og FN-forpligtelser.

8. Staten, regioner, kommuner og tilknyttede selskaber forpligtes til at monitorere og virke for målene i loven.

9. Regeringen gennemfører en række analyser af positive og negative incitamenter for natur og biodiversitet. Regeringen opfordres desuden til, at følgende materiale vil indgå i udarbejdelsen af lovgivningen: konklusioner og anbefalinger fra Wilhjelmudvalget (2001), Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger (2013), anbefalinger fra Skovpolitisk Udvalg (2011) og vedtagelser og anbefalinger fra FN, EU og OECD.”


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00