SF-formand kritiserer miljøministeren: Skal til at trække i arbejdstøjet

INTERVIEW: Miljøminister Lea Wermelin må op i gear og sætte en mere ambitiøs kurs for at imødegå naturkrisen. Det mener SF-formand Pia Olsen Dyhr, der kræver naturmål fra ministeren inden sommer.

SF-formand Pia Olsen Dyhr skruer nu bissen på over for miljøminister Lea Wermelin (S).

Ministeren har ifølge SF-formanden lagt en alt for sløv kurs for at bekæmpe naturkrisen.

”Jeg synes, at Lea Wermelin skal til at trække i arbejdstøjet og komme op i tempo,” siger Pia Olsen Dyhr.

Meldingen kommer i kølvandet på SF’s årlige landsmøde i Kolding, hvor SF-formanden i sin landsmødetale i mere generelle vendinger var ude med riven efter regeringens grønne ministre.

”Desværre har vi tre grønne ministre, som slentrer afsted, som havde de al tid i verden. Måske er de engagerede i en spændende snak om Stauning. Jeg ved det ikke helt. Men helt ærligt: Vi skal op i tempo," sagde Pia Olsen Dyhr.

Efterfølgende uddyber Pia Olsen Dyhr til Altinget, at det i forhold til miljøministeren især handler om tempoet på naturområdet. Siden valget har Lea Wermelin varslet en natur- og biodiversitetspakke. Men ministeren har lagt op til, at der først skal ske en omfattende inddragelse af en lang række aktører.

Bakker ikke op om Wermelins plan 
Først med et møde på Marienborg, hvor statsministeren i november var vært. Der er oprettet en portal, hvor alle kan komme med forslag, og her i foråret vil ministeren arrangere et naturtopmøde, hvor en række aktører skal mødes og overveje løsninger. Ministeren har lagt op til politiske forhandlinger til efteråret.

Men Pia Olsen Dyhr er ikke imponeret.

”SF bakker ikke op om den plan, som ministeren har lagt. Regeringen skal være mere ambitiøs og komme med en biodiversitetsplan,” siger hun og lægger ikke skjul på, at hun frygter, at en for omfattende inddragelse vil føre til sænkede ambitioner:

”Jeg er bange for, at der går for lang tid, og at vi ikke når at få sat sig nogle mål inden efteråret. Og jeg er også bange for, at nogle små særinteresser kan hijacke processen.”

"Jeg er overrasket"
Inden valget havde SF et fælles naturudspil med Socialdemokratiet med en stribe tiltag, hvor man blandt andet var enige om at udlægge 75.000 hektar urørt skov og etablere 15 nationalparker.

Men ingen af delene har indtil videre set dagens lys, selvom det da er lykkedes de røde støttepartier at sikre 20 millioner kroner om året til urørt skov med decembers aftale om finansloven. Pia Olsen Dyhr slår fast, at hun havde forventet en hurtigere proces, og hun peger på, at S og SF under valgkampen meldte ud, at der skulle præsenteres en naturplan inden for regeringens første 100 dage.

”Jeg er overrasket over, at man ikke har fulgt den plan, vi selv havde lagt. SF var i hvert fald klar,” siger Pia Olsen Dyhr.

Mener du, at regeringen har brudt det, I aftalte før valget?

”Nej, men altså, jeg er sikker på, at hvis regeringen havde spurgt støttepartierne, så ville der være fuld opbakning, og så kunne vi være kommet i gang.”

Brug for mål inden sommer
Ifølge SF-formanden haster det især med at få sat nogle faste mål for naturen. Det handler dels om, at forhandlinger om natur bør køre nogenlunde parallelt med klimaforhandlingerne hos klimaminister Dan Jørgensen (S).

”Men også fordi vi jo skal til FN-topmøde til efteråret, og her er vi nødt til at have sat et mål i Danmark. Derfor mener jeg, at der bør sættes et dansk naturmål her i foråret. Så kan vi altid derefter begynde at diskutere, hvordan vi kommer derhen,” siger Pia Olsen Dyhr.

Men er det også regeringens plan, som du hører det?

”Næh, det er ikke min fornemmelse. Det har jeg ikke fået nogen indikationer på,” siger hun.

Står det til Pia Olsen Dyhr, skal der med klimaloven som forbillede indgås en aftale om en biodiversitetslov, hvor der sættes ambitiøse, bindende mål for naturen. SF lægger blandt andet op til, at der skal sættes et mål om, at 40 procent af det danske areal på land skal være natur i 2050, og at 20 procent skal være udlagt med natur- og biodiversitet som det primære formål.

Se alle SF’s forslag i faktaboksen til højre.

Forrige artikel Grønt overblik: Det skal du holde øje med Grønt overblik: Det skal du holde øje med Næste artikel Enhedslisten og grøn ngo kræver uvildig undersøgelse af Naturstyrelsen Enhedslisten og grøn ngo kræver uvildig undersøgelse af Naturstyrelsen