Liselott Blixt
 svarer 
Ellen Trane Nørby

Liselott Blixt (DF) spørger sundhedsministeren, Ellen Trane Nørby, om ministeren vil forholde sig til, at flere borgere efterhånden får flere og flere små regninger på deres medicin, da det koster penge at få det dosispakket, penge at få medicinen på et udleveringsted eller at få det sendt

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 63, Spørgsmål 19
Vil ministeren forholde sig til, at flere borgere efterhånden får flere og flere små regninger på deres medicin, da det koster penge at få det dosispakket, penge at få medicinen på et udleveringsted eller at få det sendt? For nogle borger løber det op i 250 kr. om måneden, svarende til 3000 kr. om året. Hvordan vil ministeren sikre, der ikke sker dette skred i brugerbetaling? Vil ministeren sikre midler til området, da det hovedsageligt er i landdistriktområder med ældre og syge mennesker, som gebyrerne rammer?

Svar fra torsdag den 1. november 2018
”Vil ministeren forholde sig til, at flere borgere efterhånden får flere og flere små regninger på deres medicin, da det koster penge at få det dosispakket, penge at få medicinen på et udleveringsted eller at få det sendt? For nogle borger løber det op i 250 kr. om måneden, svarende til 3000 kr. om året. Hvordan vil ministeren sikre, der ikke sker dette skred i brugerbetaling? Vil ministeren sikre midler til området, da det hovedsageligt er i landdistriktområder med ældre og syge mennesker, som gebyrerne rammer?” Svar:

Jeg er optaget af at sikre god tilgængelighed og lige adgang til lægemidler i hele Danmark. Det var også en af de politiske målsætninger med moderniseringen af apotekersektoren. Indfrielse af målsætningen afspejler sig i åbningen af mere end 170 nye receptekspederende enheder samt generelt udvidede åbningstider siden lovens ikrafttrædelse den 1. juli 2015. Desuden er medicinbrugernes mulighed for onlinehandel af medicin blevet forbedret med åbningen af to rene online-apoteker. Krav om pålæggelse af forsendelsesgebyr ved online-køb af medicin er ophævet, modsat de gebyrer, apoteket i øvrigt opkræver for serviceydelser, hvorfor størrelsen på online forsendelsesgebyret kan variere fra apotek til apotek og afhænge af det samlede købs beløbsstørrelse. Nærheden og tilgængeligheden til apoteker er således forbedret.

De gebyrer, som apotekerne må tage for deres serviceydelser, er reguleret i bekendtgørelse nr. 283 af 12. april 2018 om beregning af forbrugerpriser mv. på lægemidler.

Måden, hvorpå apotekerne kan få dækket deres omkostninger til en række serviceydelser, sker gennem pålæggelse af gebyrer.

Ydelser som forsendelse eller udbringning af medicin til hjemadressen eller til det nærmeste medicinudleveringssted er tilbud om en ekstra service, som man som medicinbruger frit kan vælge at benytte sig af. Det samme gør sig gældende for genordinationsydelsen. Her kan man, i fald man ikke ønsker at gøre brug af den ekstra service, kontakte egen læge for en receptfornyelse.

Fsva. dosispakning af medicin med tilskud er det med lovforslaget ikke tale om indførsel af en ny type gebyr eller om øget brugerbetaling, men alene tale om, at det bliver nemmere som medicinbruger, der er i medicinsk behandling med flere lægemidler, at blive visiteret til dosisdispensering med tilskud, idet en ny faggruppe, behandlerfarmaceuterne, får denne mulighed, som i dag er forbeholdt lægerne. Når der er tilskud til dosisdispensering indregnes udgifter til selve pakkegebyret på lige for med udgifterne til den receptpligtige medicin, hvilket har betydning for, hvor meget man får i medicintilskud. Således får medicinbrugerne som følge af det behovsafhængige tilskudssystem større tilskud til sine medicinudgifter såvel som til dosispakkegebyret, desto højere udgifterne er til medicin og til gebyr for dosispakning af medicinen.
0:000:00