Rasmus Vestergaard Madsen
 svarer 
Sophie Løhde

Rasmus Vestergaard Madsen (EL) spørger ministeren for offentlig innovation, Sophie Løhde, om teknisk bistand til udarbejdelse af ændringsforslag, som ændrer i formålsbestemmelsen

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 56, Spørgsmål 30
Vil ministeren yde teknisk bistand til udarbejdelse af ændringsforslag, som ændrer i formålsbestemmelsen, således at indsatserne skal skabe bedre resultater og lede til øget livskvalitet for målgruppen, i stedet for at indsatserne skal lede til offentlige besparelser, som er større end udgifterne?

Svar fra onsdag den 7. november 2018
1.

Et ændringsforslag som nævnt i spørgsmålet vil kunne udformes således:

”Ændringsforslag til Forslag til lov om Den Sociale Investeringsfond (L 56) f (…), tiltrådt af (…) tk. 2, nr. 1, til øget livskvalitet for målgruppen”.

[Ændring af Den Sociale Investeringsfonds formål]

Bemærkninger til nr. 1 Det fremgår af det fremsatte lovforslags § 1, stk. 2, at Den Sociale Investeringsfond har til formål at, 1) udbrede indsatser på de større velfærdsområder, der skaber bedre resultater og samtidig mindsker de offentlige udgifter, og 2) udvikle og modne nye indsatser på de større velfærdsområder, der kan danne grundlag for nye offentlige og private investeringer.

Den foreslåede ændring indebærer, at Den Sociale Investeringsfonds formål ændres således, at indsatserne skal skabe bedre resultater og lede til øget livskvalitet for målgruppen, i stedet for at indsatserne mindsker de offentlige udgifter.

2. Det er min opfattelse, at der ikke er behov for at ændre eller yderligere begrænse formålsbestemmelsen i lovforslagets § 1, stk. 2, nr. 1. Det vil være en forudsætning for de partnerskaber, som fonden skal indgå i, at der kan skabes målbare offentlige besparelser, der er større end udgifterne ved indsatsen. Det er således en præmis for sociale investeringsprogrammer, at den offentlige aktør kan tilbagebetale investoren med en risikopræmie, hvis indsatsen lykkes og stadig opnå en budgetmæssig gevinst ved at få indsatsen finansieret af en investor. Det bemærkes dog i relation hertil, at et af fondens hovedformål i forvejen er at udbrede indsatser, der skaber bedre resultater for borgerne, jf. ovenfor.

Jeg kan således ikke tilslutte mig et sådant ændringsforslag.
0:000:00