Søren Egge Rasmussen
 svarer 
Ole Birk Olesen

Søren Egge Rasmussen (EL) spørger transport-, bygnings- og boligministeren, Ole Birk Olesen, om, hvordan proportionalitetsprincippet spiller ind i brugen af ekspropriation for boligafdelinger, hvor det eksempelvis kun er 2 dømte personer, der betyder, at boligafdelingen står på ghettolisten, og hvor der dermed kan eksproprieres efter lovforslaget

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 38, Spørgsmål 20
Vil ministeren redegøre for, hvordan proportionalitetsprincippet spiller ind i brugen af ekspropriation for boligafdelinger, hvor det eksempelvis kun er 2 dømte personer, der betyder, at boligafdelingen står på ghettolisten, og hvor der dermed kan eksproprieres efter lovforslaget?

Svar fra torsdag den 8. november 2018
Vil ministeren redegøre for, hvordan proportionalitetsprincippet spiller ind i brugen af ekspropriation for boligafdelinger, hvor det eksempelvis kun er 2 dømte personer, der betyder, at boligafdelingen står på ghettolisten, og hvor der dermed kan eksproprieres efter lovforslaget?

Svar:

Mulighed for at gennemføre foranstaltninger, der efter en konkret vurdering kan indebære ekspropriation, gælder ifølge lovforslaget kun for hårde ghettoområder.

Som et hårdt ghettoområde opfattes efter lovforslaget et boligområde, der i de seneste 4 år (de seneste 5 år i årene 2018, 2019 og 2020) har været på ghettolisten, dvs. opfyldt mindst to af følgende kriterier:

1)Andelen af beboere i alderen 18-64 år, der er uden tilknytning til arbejdsmarkedet eller uddannelse, overstiger 40 pct. opgjort som gennemsnit over de seneste 2 år.

2) Andelen af beboere dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer udgør mindst 3 gange landsgennemsnittet opgjort som gennemsnit over de seneste 2 år.

3) Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grundskoleuddannelse, overstiger 60 pct.

4) Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området eksklusive uddannelsessøgende udgør mindre end 55 pct. af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.

Herudover skal andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande i det pågældene ghettoområde overstige 50 pct.

Der skal således være tale om markante afvigelser fra det omkringlignende samfund, før et boligområde bliver betegnet som et hårdt boligområde.

Eksempelvis forudsætter kriteriet, som er nævnt i spørgsmålet, at andelen af beboere dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer udgør mindst 3 gange landsgennemsnittet opgjort som gennemsnit over de seneste 2 år.

Herudover vil ekspropriation kunne være relevant i de situationer, hvor en almen boligorganisation mangler evne og/eller vilje til at foretage de nødvendige foranstaltninger med henblik på at udvikle området, inden en eventuel afvikling kan komme på tale. Eventuel ekspropriation vil således forudsætte, at andre mindre intensive handlemuligheder er udtømt.

Side
0:000:00