Pelle Dragsted
 svarer 
Rasmus Jarlov

Pelle Dragsted (EL) spørger erhvervsministeren, Rasmus Jarlov, om betydningen af de foreslåede ændringer af hvidvaskloven om politisk eksponerede personer

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 204, Spørgsmål 1
Vil ministeren redegøre for betydningen af de foreslåede ændringer af hvidvaskloven om politisk eksponerede personer, jf. lovforslagets § 1, nr. 7, 24 og 25, set i forhold til gældende regler?

Svar fra mandag den 8. april 2019
De foreslåede ændringer i lovforslagets § 1, nr. 7 og 24, præciserer alene allerede eksisterende regler om politisk eksponerede personer.

Med bestemmelsen i lovforslagets § 1, nr.7, præciseres det, at der ved en politisk nedsat styregruppe eller lignende også forstås statslige styrelser, hvorfor den øverste direktør og bestyrelsesmedlemmer i statslige styrelser, der har beslutningskompetence, er omfattet af bestemmelsen.

Med lovforslagets § 1, nr. 24, præciseres det, at den offentlige tilgængelige liste over politisk eksponerede personer skal indeholde navn, stillingsbetegnelse og fødselsdato. Listen indeholder allerede i dag disse oplysninger. Den foreslåede ændring ændrer således ikke på den allerede gældende retstilstand.

Med den foreslåede ændring i lovforslagets § 1, nr. 25, implementeres 5. hvidvaskdirektivs artikel 1, stk. 1, nr. 13, hvorefter medlemsstaterne skal udarbejde og ajourføre en liste, som angiver de nøjagtige funktioner, der er omfattet af begrebet politisk eksponeret person. Det gør Finanstilsynet allerede i dag for danske politisk eksponerede personer. Derudover skal internationale organisationer, der er akkrediteret af Danmark, udarbejde en liste over hverv inden for den pågældende organisation, der er omfattet af begrebet politisk eksponeret person. Med bestemmelsen bliver det på europæisk plan tydeliggjort, hvilke funktioner, der giver en status som politisk eksponeret person.

0:000:00