Kristian Hegaard
 svarer 
Nick Hækkerup

Kristian Hegaard (R) spørger justitsministeren, Nick Hækkerup, om kommentar til Institut for menneskerettigheders bemærkninger om det uhensigtsmæssige i ubetinget fængsel ved bagatelagtige gentagende forseelser af simpel vold

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 10, Spørgsmål 11
Vil ministeren kommentere Institut for menneskerettigheders bemærkninger om det uhensigtsmæssige i ubetinget fængsel ved bagatelagtige gentagende forseelser af simpel vold efter straffelovens § 244?

Svar fra fredag den 15. november 2019
Institut for Menneskerettigheder har i sit høringssvar i forbindelse med det oprindeligt fremsatte lovforslag (L 175) anbefalet, at der tages stilling til, hvorvidt udgangspunktet om ubetinget fængsel skal fraviges i tilfælde af, at den tidligere eller aktuelt begåede vold er bagatelagtig.

Det er min opfattelse, at det i sager om vold i gentagelsestilfælde bør komme til udtryk ved sanktionsvalget, at personen allerede er straffet for vold eller anden personfarlig kriminalitet. Jeg finder i den forbindelse ikke anledning til at fastsætte en bagatelgrænse.

Udgangspunktet om ubetinget fængselsstraf bør derfor også gælde, hvor det tidligere forhold f.eks. har medført en rent betinget dom eller helt undtagelsesvis en bødestraf, eller hvis det nye forhold er af mindre alvorlig karakter.

Som anført under pkt. 2.1.3 i de almindelige bemærkninger til lovforslaget vil der dog eksempelvis helt undtagelsesvist kunne idømmes betinget fængselsstraf med vilkår om samfundstjeneste, hvis den ligeartede kriminalitet er begået mere end fem år, før det nye forhold blev begået. Dette vil dog forudsætte, at tiltalte var under 18 år, da han eller hun begik den ligeartede kriminalitet, og i dag har meget gode personlige forhold.

0:000:00