Sikandar Siddique
 svarer 
Lea Wermelin

Sikandar Siddique (ALT) spørger miljøministeren, Lea Wermelin, om der er undersøgelser vedrørende danskernes forbrug af meget tynde plastikposer uden hank m.m.

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 63, Spørgsmål 9
Vil ministeren redegøre for, om der er undersøgelser vedrørende danskernes forbrug af meget tynde plastikposer uden hank, som dokumenterer, at de har reel betydning i forhold til madspild eller hygiejne, og som dermed kan begrunde, at de er undtaget fra forbuddet mod gratis udlevering?

Svar fra torsdag den 12. december 2019
De meget tynde plastikposer, bl.a. dem som kaldes rulleposer, som findes i frugt- og grøntafdelingen eller for enden af rullebåndene i supermarkederne, er ikke omfattet af lovforslaget. Det vurderes, at disse plastikposer har en funktion i forhold til hygiejne og reduktion af madspild. Der foreligger ikke umiddelbart danske undersøgelser, der kan bekræfte eller afkræfte dette. Dog fremgår det af rapporten ”Idékatalog om design af fødevareemballage, som kan mindske madspild, Miljøstyrelsen 2016”, at medfører, at der indkøbes mindre portioner med mindre madspild til følge. Det fremgår, at særligt ilttransport igennem emballage har afgørende betydning for holdbarheden af frugt og grønt. I den henseende har plastik en række fordele, da den kan udformes med såkaldt ’kontrolleret’ tæthed.

I rapporten gives et eksempel på dette: Uemballerede bananer kan holde sig i op til syv dage, mens bananer pakket i plastikposer kan holde sig i 14 dage.

Såfremt rulleposerne af plastik forbydes vil alternativet sandsynligvis være papirsposer. Papir kræver også ressourcer at producere og vil ikke have samme egenskaber som plastikposer i forhold til at forlænge holdbarhed og opbevare fødevarer, der afgiver væde.

Lea Wermelin / www.mfvm.dk
0:000:00