Marie Bjerre
 svarer 
Lea Wermelin

Marie Bjerre (V) spørger miljøministeren, Lea Wermelin, om lovforslaget indeholder elementer af overimplementering af EU-lovgivning

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 63, Spørgsmål 10
Vil ministeren – i lyset af at Danmark allerede opfylder letvægtsplastbæreposedirektivet via emballageafgiften – oplyse, hvorvidt lovforslaget indeholder elementer af overimplementering af EU-lovgivning, eller om lovforslaget stiller Danmark unødig ringere i forhold til andre EU-lande?

Svar fra torsdag den 12. december 2019
Det fremgår af letv ægtsplastbæreposedirektivet bestemmelser, at medlemslandene skal træffe foranstaltninger med henblik på at opnå v arig reduktion af forbruget af letv ægtsplastbæreposer. Disse foranstaltninger kan v ære fastsættelse af nationale reduktionsmål, opretholdelse eller indførelse af økonomiske instrumenter såvel som markedsføringsrestriktioner, såfremt disse restriktioner er forholdsmæssige og ikke-diskriminerende.

Medlemsstaternes foranstaltninger skal enten sikre opnåelse af konkrete mål for minimumsforbrug pr. borger i hhv . 2019 og 2025 eller indføre krav, der sikrer, at letvægtsplastbæreposer ikke udleveres gratis, medmindre der er indført ligeså effektive instrumenter.

Det v urderes, at Danmark opfy lder letvægtsplastbæreposedirektivets reduktionskrav v ia emballageafgiften på plastikbæreposer, men at direktivet muliggør brug af forskellige foranstaltninger med henblik på at opnå en v arig reduktion af forbruget af letv ægtsplastbæreposer . Med det nuv ærende bæreposeforbrug vurderes det ikke nødvendigt at foretage y derligere initiativer i Danmark for at kunne ov erholde direktiv-kravene.

Lov forslaget v urderes ikke at stille Danmark unødigt ringere i forhold til andre EU-lande. Andre EUlande har ligeledes indført regler, der regulerer letvægtsplastbæreposer, herunder krav om betaling, afgifter eller forbud.

Lea Wermelin / w ww.mf vm.dk
0:000:00