svarer 
Astrid Krag

Social-, Indenrigs- og Børneudvalget spørger social- og indenrigsministeren, Astrid Krag, om ministeren vil sikre, at der efter idriftsættelsen løbende bliver fulgt op på driften af portalen samt eventuelle omgåelser af lovforslagets bestemmelser, og at udvalget bliver orienteret herom frem mod evalueringen, der skal foretages tre år efter idriftsættelsen

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 55, Spørgsmål 16
Vil ministeren sikre, at der efter idriftsættelsen løbende bliver fulgt op på driften af portalen samt eventuelle omgåelser af lovforslagets bestemmelser, og at udvalget bliver orienteret herom frem mod evalueringen, der skal foretages tre år efter idriftsættelsen?

Svar fra onsdag den 15. januar 2020
I lovforslag nr. L 55 fremgår der af forslagets almindelige bemærkninger afsnit 3.1.2.13 følgende om evaluering af den nye procedure for indsamling af vælgererklæringer og af portalsystemet:

”Det foreslås, at det nye portalsystem til brug for indsamling af vælgererklæringer skal evalueres tre år efter idriftsættelsen. Evalueringen skal tage udgangspunkt i den teknologiske udvikling og særligt undersøge, om sikkerheden i systemet er tilstrækkelig, og om der er behov for ændringer i lyset af eventuelle forsøg på omgåelse af proceduren for indsamling af vælgererklæringer. Derudover skal evalueringen afdække brugeroplevelsen hos brugerne ved at inddrage vælgerne, partierne og leverandøren af løsningen. Folketingets partier vil blive informeret om resultatet af evalueringen.

Social- og Indenrigsministeriet vil endvidere have et stort fokus på også løbende at opdage og udbedre eventuelle fejl og andre problemer på et så tidligt tidspunkt som muligt og i øvrigt foretage en løbende videreudvikling af systemet ud fra de indhøstede erfaringer.” Såfremt de løbende erfaringer med systemet viser, at der er behov for at justere regelgrundlaget for indsamling af vælgererklæringer, vil jeg naturligvis orientere udvalget herom.

Social- og Indenrigsministeriet har en tilsynsforpligtelse med vælgererklæringssystemet i kraft af den kompetence, social- og indenrigsministeren ved det vedtagne lovforslag nr. L 1 om sanktioner for retsstridig indsamling af vælgererklæringer, jf. lov nr.

950 af 17. september 2019, har fået til at anmode Valgnævnet om at give gult eller rødt kort til partier for retsstridig indsamling af vælgererklæringer. Det betyder eksempelvis, at ministeriet skal reagere, hvis systemet bliver brugt på en usædvanlig måde, der kan tyde på et muligt misbrug af systemet. Social- og Indenrigsministeriet overvåger om partierne overholder de gældende regler for indsamling af vælgererklæringer.
0:000:00