svarer 
Astrid Krag

Social-, Indenrigs- og Børneudvalget spørger social- og indenrigsministeren, Astrid Krag, om ministeren kan bekræfte, at selv om systemet har fungeret efter hensigten og uden uregelmæssigheder, er dette ingen garanti for, at systemet ikke har kunnet omgås eller kunnet blive hacket f.eks. af fremmende magter, eller at systemet allerede er blevet det

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 55, Spørgsmål 17
Det fremgår af ministerens svar på spørgsmål nr. 6, at ”Siden det nuværende digitale system blev idriftsat den 12. januar 2016, har denne integration mellem systemet og CPR fungeret helt efter hensigten og uden uregelmæssigheder”. Vil ministeren i forlængelse heraf bekræfte, at selv om systemet har fungeret efter hensigten og uden uregelmæssigheder, er dette ingen garanti for, at systemet ikke har kunnet omgås eller kunnet blive hacket f.eks. af fremmende magter, eller at systemet allerede er blevet det?

Svar fra onsdag den 15. januar 2020
”Det fremgår af ministerens svar på spørgsmål nr. 6, at ”Siden det nuværende digitale system blev idriftsat den 12. januar 2016, har denne integration mellem systemet og CPR fungeret helt efter hensigten og uden uregelmæssigheder”. Vil ministeren i forlængelse heraf bekræfte, at selv om systemet har fungeret efter hensigten og uden uregelmæssigheder, er dette ingen garanti for, at systemet ikke har kunnet omgås eller kunnet blive hacket f.eks. af fremmende magter, eller at systemet allerede er blevet det?” Svar:

Som det fremgår af mit svar på SOU L 55 – spørgsmål nr. 7, findes der ikke nogen itsystemer, der er 100 procent sikre. Når computersystemer hos så stærke organisationer som NASA og Mærsk kan hackes, er der ingen systemer, der er helt sikre.

Siden det nuværende vælgererklæringssystem blev idriftsat den 12. januar 2016, har Social- og Indenrigsministeriet ikke kunnet konstatere nedbrud eller uregelmæssigheder i integrationen mellem systemet og CPR, og ministeriet har i øvrigt ikke haft grundlag for en mistanke om, at denne integration har været kompromitteret eller omgået.

Men jeg kan ikke udstede nogen absolut garanti for, at integrationen mellem det kommende vælgererklæringssystem og CPR aldrig i fremtiden vil kunne hackes eller omgås. Dog kan jeg garantere, at sikkerheden i det kommende vælgererklæringssystem er en absolut topprioritet for mig, og at ministeriet arbejder fokuseret på at sikre et meget højt beskyttelsesniveau. Konkrete tiltag i den forbindelse er bl.a. løbende risikoanalyser og sikkerhedsprøver gennemført af eksterne sikkerhedseksperter. Når det nye system er færdigudviklet og idriftsat, vil ministeriet også løbende monitorere systemet med henblik på at identificere atypiske adfærdsmønstre.

Det er ingen hemmelighed, at Social- og Indenrigsministeriet i lang tid har haft et godt og nært samarbejde med bl.a. Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste. Det er blot ét af vores mange tiltag for at skabe den bedst mulige sikkerhed for, at der bliver passet godt på borgernes personlige oplysninger.
0:000:00