svarer 
Simon Kollerup

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget spørger erhvervsministeren, Simon Kollerup, om teknisk bistand til deling af lovforslaget i to dele

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 81, Spørgsmål 19
Ministeren bedes yde teknisk bistand til deling af lovforslaget i to dele: En del A, der omfatter lovforslagets elementer om forkortelse af solnedgangsklausulen for planlægning af sommerhusområder på baggrund af et landsplandirektiv fra 8 til 4 år, forpligtelsen for kommunerne i forbindelse med kommuneplanen til at redegøre for, i hvor høj grad planlægningen for udvikling af naturområder inden for Grønt Danmarkskort er realiseret, og overførelse af fleksboligordningen fra boligreguleringsloven til planloven, samt ændringen af havplanloven, der fastlægger rammerne for planlægning af de danske havområder. En anden del B, der omfatter lovforslagets øvrige elementer. Der anmodes endvidere om teknisk bistand til udformning af følgende ændringsforslag til del A:

a) Ændringsforslag så det fremgår, at omplacering af en sommerhusgrund til et andet sted i kystnærhedszonen forudsætter, at der er tale om en eksisterende grund, der udgør en reel byggemulighed. b) Ændringsforslag, der konkretiserer, at nye sommerhusområder ikke kan placeres inden for grønt danmarkskort.

c) Ændringsforslag, der sikrer, at gennemførelsen af havplandirektivet gøres direktivnært ved, at det i havplanloven præciseres, at loven skal sikre, at væksten på havet kun kan ske på et bæredygtigt grundlag – det vil sige med sigte på bevarelse, beskyttelse og forbedring af miljøet, og at planlægningen ikke kommer til at have negative effekter eller påvirkninger på havnaturen, biodiversitet eller vandkvalitet, for eksempel ved, at havområderne ikke kan leve op til god miljøtilstand i henhold til Havstrategidirektivet
Svar fra onsdag den 5. februar 2020
Jeg er indstillet på at opdele lovforslaget som ønsket og vil fremsætte ændringsforslag herom. Jeg har forstået spørgsmålet således, at del B skal handle om boliger på arealer belastet af lugt og om realisering af forsøgsprojekter.

Vedlagt er som ønsket teknisk bistand til de tre ændringsforslag (ændringsforslag a, b og c) til del A.

For så vidt angår ændringsforslag a og b så bemærkes det, at planloven er forligsbelagt og at vedtagelse af ændringsforslagene således kræver enighed blandt de partier, der indgår i forliget om planloven. Det bemærkes i den forbindelse, at reglerne om udlæg og omplacering af sommerhusomERHVERVSMINISTERIET Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Tlf.

Fax CVR-nr 33 92 33 50 33 12 37 78 10 09 24 85 EAN nr. 5798000026001 [email protected] www.em.dk råder indgår i den evaluering af planloven, der afsluttes inden 1. juli 2020.

For så vidt angår ændringsforslag c om ændring af havplanloven, har jeg forstået udvalgets spørgsmål således, at der ønskes en ændring af formålet med havplanen i havplanlovens § 1.

Havplanlovens formål om at fremme økonomisk vækst, udvikling af havarealer og udnyttelse af havressourcer på et bæredygtigt grundlag implementerer artikel 1 i direktiv om rammerne for maritim fysisk planlægning, der ligeledes omhandler fremme af bæredygtig vækst m.v. En ændring af havplanlovens formål, med henblik på, at der ingen negative effekter eller påvirkninger må være af planlægningen, er mere vidtgående, end hvad der fremgår af direktiv om rammerne for maritim fysisk planlægning.

Uanset at jeg har forståelse for intentionen i det ønskede ændringsforslag c om at sikre, at udviklingen på havet sker på et bæredygtigt grundlag, så vil jeg samtidig gerne påpege vigtigheden af, at der med havplanen kan ske en afvejning af forskellige hensyn. Det er i den forbindelse vurderingen, at ændringsforslaget risikerer at få vidtgående konsekvenser for eksempelvis mulighederne for udvikling af vedvarende energi til havs.

Samlet set kan jeg derfor ikke støtte ændringsforslaget.
0:000:00