Karina Lorentzen Dehnhardt
 svarer 
Nick Hækkerup

Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) spørger justitsministeren, Nick Hækkerup, om regler for afgrænsning af tv-overvågning med den foreslåede ophævelse af afstandskravet på 10-15 meter fra den erhvervsdrivendes facader og indgange

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 102, Spørgsmål 1
Vil ministeren oplyse, i hvilket omfang der med lovforslaget stadig vil være regler for afgrænsning af tv-overvågning med den foreslåede ophævelse af afstandskravet på 10-15 meter fra den erhvervsdrivendes facader og indgange, eller om tv-overvågningen fremover kan omfatte et område, som er flere hundrede meter væk fra den erhvervsdrivendes facader og indgange?

Svar fra mandag den 24. februar 2020
Formålet med den foreslåede bestemmelse i lovforslagets § 1, nr. 5, er at skabe mere lempelige rammer for det område, som kan tv-overvåges i medfør af tv-overvågningslovens § 2, stk. 1, nr. 3, litra b, da tv-overvågning som redskab kan være meget effektivt i forbindelse med opklaring af kriminalitet. Det indebærer, at de private, der vil være omfattet af bestemmelsen, ikke længere umiddelbart skal være begrænset af et afstandskrav, når de foretager tv-overvågning af området omkring egne indgange og facader.

Den foreslåede bestemmelse giver således mulighed for, at pengeinstitutvirksomheder, spillekasinoer, hotel- og restaurationsvirksomheder samt butikscentre og butikker, hvorfra der foregår detailsalg, kan foretage tvovervågning ned ad en gade, vej, plads eller lignende område, som benyttes til almindelig færdsel, selvom der i princippet vil være tale om flere hundrede meter. Det afgørende for afgrænsningen af, i hvilket omfang der må tvovevåges er således, at den pågældende erhvervsdrivende har sikret sig, at der ikke tv-overvåges ind i private hjem eller andre private områder.

Det har erfaringsmæssigt vist sig, at optagelser, der går længere end de 1015 meter fra forretningsstedets indgange og facader, som den nuværende retstilstand giver mulighed for, kan have væsentlig betydning for opklaringen af kriminalitet. Tv-overvågningen skal dog være målrettet mod den erhvervsdrivendes behov og området omkring dennes forretningssted. Det er vanskeligt på forhånd at angive, hvor langt ned ad gaden tv-overvågningen må række i den konkrete situation. Efter Justitsministeriets opfattelse er det dog i almindelighed vanskeligt at forestille sig, at der kan være et behov for at tv-overvåge et område, som strækker sig længere end et par hundrede meter fra forretningsstedets egne indgange og facader.

Justitsministeriet kan i øvrigt henvise til afsnit 2.1.2.1, 2.1.3.1 og 3.1 i lovforslagets almindelige bemærkninger samt de specielle bemærkninger til lovforslagets § 1, nr. 5.

0:000:00