Torsten Schack Pedersen
 svarer 
Simon Kollerup

Torsten Schack Pedersen (V) spørger erhvervsministeren, Simon Kollerup, om det er muligt at udvide undtagelsen i den i lovforslagets § 1 foreslåede § 11 b, stk. 2, nr. 2, således at kontokort og kreditkort, der ikke skal være indfriet inden en dato, der er fastlagt på forhånd, sidestilles med kassekreditter

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 149, Spørgsmål 46
Vil ministeren oplyse, om det er muligt at udvide undtagelsen i den i lovforslagets § 1 foreslåede § 11 b, stk. 2, nr. 2, således at kontokort og kreditkort, der ikke skal være indfriet inden en dato, der er fastlagt på forhånd, sidestilles med kassekreditter? Vil ministeren fremsætte ændringsforslag, så kontokort og kreditkort omfattes af undtagelsen?

Svar fra mandag den 1. juni 2020
Forbrugerkredit optaget via kreditkort, kontokort eller andre revolverende produkter vil typisk have en fastlagt tilbagebetalingsdato. Disse aftaler bygger almindeligvis på, at kreditten skal tilbagebetales i sin helhed inden for eller efter en bestemt periode, og som herefter kan udnyttes igen.

Eksempelvis vil det være at anse som en tilbagebetalingsfrist, hvis en forbruger skal tilbagebetale det beløb, der er trukket på et kontokort i måned 1 senest med udgangen af måned 2 for at undgå at blive pålagt rykkergebyr og evt. øvrige misligholdelsesomkostninger. Omkostningsloftet vil skulle beregnes på baggrund heraf.

Hvis et kredit-, kontokort eller et andet revolverende produkt ikke har et fastsat tilbagebetalingstidspunkt, herunder tilbagebetalingstidspunkt for træk på kreditten, og der dermed heller ikke fx kan opkræves misligholdelsesomkostninger for overskridelse af en betalingsfrist, vil produktet være at sidestille med en kassekredit. Det vil blive præciseret ved et ændringsforslag.

Er kreditten at sidestille med en kassekredit vil det være omfattet af § 11 b, stk.

2, nr. 2, ligesom låneudbyderen vil have pligt til at ændre kreditten til en kreditaftale med afdrag ved forbrugerens anmodning, jf. den foreslåede § 11 c.

Det bør indgå i evalueringen, der skal ske et år efter lovens ikrafttrædelse, om undtagelsen for kassekreditter og sidestillede produkter modvirker omkostningsloftets formål.

0:000:00