Liselott Blixt
 svarer 
Simon Kollerup

Liselott Blixt (DF) spørger erhvervsministeren, Simon Kollerup, om Styrelsen for Patientsikkerheds tilsyn med, om alle læger udviser omhu og uhildethed ved udstedelse af speciallægeerklæringer

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 88, Spørgsmål 3
Vil ministeren med henvisning til forslagets bemærkninger (øvrige initiativer) redegøre for Styrelsen for Patientsikkerheds tilsyn med, om alle læger udviser omhu og uhildethed ved udstedelse af speciallægeerklæringer, herunder antallet af tilsynsager de seneste 5 år, hvad der har været tilsynssagernes hovedindhold, og hvilket udfald sagerne har fået?

Mener ministeren, at der er behov for behov for at stramme op på dette tilsyn, herunder specifik i forhold til forsikringsselskabernes brug af speciallægeerklæringer i personskadesager?

Svar fra tirsdag den 23. juni 2020
Styrelsen for Patientsikkerhed hører under Sundheds- og Ældreministerens ressort, som jeg har forelagt spørgsmålet for. Sundheds- og Ældreministeren har oplyst følgende som jeg kan henholde mig til:

”Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser, at det ikke systemteknisk er muligt at lave statistik på temaet for den enkelte faglige bekymringshenvendelse eller den specifikke kritisable faglige virksomhed, som er baggrunden for en faglig sanktion.

Styrelsen anfører dog, at styrelsen undertiden har tilsynssager, hvor lægers udfærdigelse af erklæringer danner grundlag for en faglig sanktion. I den forbindelse skønner styrelsen, at der over de seneste 5 år har været rejst tilsynssager over for læger i ca. en håndfuld tilfælde, hvor indberetningen har vedrørt lægers afgivelse af erklæringer.

Styrelsen oplyser yderlige, at opslag i autorisationsregistret den 9. juni 2020 viser, at der ikke aktuelt er læger, som er sanktioneret med et fagligt påbud eller en virksomhedsindskrænkning på grund af alvorlig faglig kritisabel virksomhed i forbindelse med afgivelse af erklæringer.

Det er Sundheds- og Ældreministeriets opfattelse, at tilsynet med erklæringer kan rummes inden for de regler om tilsyn med lægers faglige virke, som allerede findes i autorisationsloven.”
0:000:00