Liselott Blixt
 svarer 
Simon Kollerup

Liselott Blixt (DF) spørger erhvervsministeren, Simon Kollerup, om Finanstilsynets tilsyn med, om forsikringsselskaberne handler redeligt og loyalt over for sine kunder, når det kommer til anvendelsen af speciallægeerklæringer

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 88, Spørgsmål 5
Vil ministeren med henvisning til forslagets bemærkninger (øvrige initiativer) redegøre for Finanstilsynets tilsyn med, om forsikringsselskaberne handler redeligt og loyalt over for sine kunder, når det kommer til anvendelsen af speciallægeerklæringer. Hvor mange påbud har Finanstilsynet givet på dette område de seneste 5 år om berigtigelse af forhold, der ikke lever op til bestemmelserne om god skik m.v.?

Svar fra tirsdag den 23. juni 2020
Jeg har forelagt spørgsmålet for Finanstilsynet, der har oplyst følgende, som jeg kan henholde mig til:

”Finanstilsynets opgave er blandt andet at føre tilsyn med, at de finansielle forsikringsselskaber handler i overensstemmelse med reglerne om god skik, der pålægger selskaberne at handle redeligt og loyalt over for deres kunder. Finanstilsynet fører et risikobaseret tilsyn, hvilket betyder, at Finanstilsynet løbende vurderer konsekvenser og risiko ved forskellige problemstillinger, før de tages op. Borgerhenvendelser indgår som en naturlig del i Finanstilsynets arbejde med at prioritere tilsynsindsatsen på forbrugerområdet.

Finanstilsynets behandling af en god skik-problemstilling kan enten bestå i selvstændige undersøgelser af et selskab eller indgå som led i større undersøgelsessager, hvor flere selskaber er involveret.

Forpligtelsen til at handle redeligt og loyalt er en generalklausul, som indeholder en overordnet pligt for forsikringsselskaberne til at tilgodese kundernes interesser og opføre sig ordentligt.

Finanstilsynet har ikke inden for de sidste fem år behandlet sager på god skik-området vedrørende indhentelse af speciallægeerklæringer, som har ført til påbud eller andre tilsynsreaktioner. Det skal ses i lyset af, at Finanstilsynet får relativt få henvendelser om denne problemstilling, og de henvendelser, som Finanstilsynet får, er typisk knyttet tæt sammen med meget konkrete tvister om forsikringsdækningen.”
0:000:00