Karina Lorentzen Dehnhardt
 svarer 
Nick Hækkerup

Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) spørger justitsministeren, Nick Hækkerup, om vi har en forpligtelse til at undtage anvendelse af strafcelle over for sårbare grupper og om det bør indføres i lovgivningen

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 71, Spørgsmål 4
Vil ministeren oplyse, om vi har en forpligtelse til at undtage anvendelse af strafcelle over for sårbare grupper og om det bør indføres i lovgivningen?

Svar fra torsdag den 11. juni 2020
FN’s standardminimumregler for behandling af indsatte (Mandela-reglerne) nbefaler, at strafcelle ikke anvendes over for indsatte med psykisk eller fysisk handicap, hvis det vil forværre de pågældendes tilstand. Det anbefales endvidere, at strafcelle ikke anvendes over for kvinder og mindreårige børn, således som det følger af andre FN-regelsæt.

Bestemmelsen henviser bl.a. til FN’s regler for behandling af kvindelige indsatte og ikke-frihedsberøvende foranstaltninger for kvindelige forbrydere (Bangkok-reglerne), som anbefaler, at strafcelle ikke anvendes over for gravide kvinder, kvinder med mindreårige børn og ammende kvinder.

Den Europæiske Komité til Forebyggelse af Tortur og Umenneskelig eller Nedværdigende Behandling eller Straf (CPT) anbefaler i sin rapport af 7. januar 2020 om forholdene for frihedsberøvede personer i Danmark, at brugen af isolation som disciplinærstraf over for unge under 18 år afskaffes.

Hverken Mandela-reglerne, Bangkok-reglerne eller rapporterne fra CPT er juridisk bindende for Danmark.

Efter straffuldbyrdelovens § 70 gælder der særlige regler for ikendelse af strafcelle til unge under 18 år, idet tidsrummet højst kan fastsættes til 7 dage, medmindre sagen angår vold mod personale i institutionen.

Det forudsættes i bemærkninger til loven, at varigheden af en strafcelleanbringelse fastsættes til et tidsrum af maksimum 3 dage i alle almindeligt forekommende tilfælde, og at varigheden kun i særlige tilfælde – f.eks. sager vedrørende overfald på medindsatte – bør fastsættes til et tidsrum af mere end 3 dage.

Det er Justitsministeriets vurdering, at de gældende regler i straffuldbyrdelsesloven om anvendelse af strafcelle ligger inden for rammerne af Danmarks internationale forpligtelser.

2 Justitsministeriet er dog ved at se nærmere på behovet for eventuelle justeringer af disciplinærstraffesystemet, og i dette arbejde vil spørgsmålet om, hvorvidt der bør gælde særlige regler for sårbare grupper, blive inddraget i de videre overvejelser.

0:000:00