Hans Kristian Skibby
 svarer 
Simon Kollerup

Hans Kristian Skibby (DF) spørger erhvervsministeren, Simon Kollerup, hvad begrundelsen er for, at ministeren mener, at der skal gælde forskellige karensperioder, dvs. en karensperiode på 5 år for revisorer, når den almindelige konkurskarantæne fortsat skal være 3 år

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 13, Spørgsmål 1
Hvad er begrundelsen for, at ministeren mener, at der skal gælde forskellige karensperioder, dvs. en karensperiode på 5 år for revisorer, når den almindelige konkurskarantæne fortsat skal være 3 år - mener ministeren ikke at det kunne være hensigtsmæssigt med ens karensperioder?

Svar fra torsdag den 5. november 2020
Efter den foreslåede nye bestemmelse i revisorlovens § 8 b må en revisor ikke i 5 år efter at være pålagt konkurskarantæne efter konkursloven afgive påtegninger og erklæringer efter revisorlovens § 1, stk. 2, dvs. f.eks. revisionspåtegninger på et årsregnskab.

En konkurskarantæne ophører efter udløbet af den periode, som skifteretten har fastsat. Forslaget medfører, at en revisor i 2 år efter udløbet af en konkurskarantæne er afskåret fra at afgive de nævnte erklæringer. Forslaget medfører derimod ikke en forlængelse af konkurskarantænens retsvirkninger. Den pågældende kan derfor efter udløbet af konkurskarantænen deltage i ledelsen af en erhvervsvirksomhed uden at hæfte personligt og ubegrænset for virksomhedens forpligtelser.

Det er efter konkursloven en betingelse for pålæg af konkurskarantæne, at en person på grund af groft uforsvarlig forretningsførelse er anset for uegnet til at deltage i ledelsen af en erhvervsvirksomhed. Jeg finder derfor, at en person, der er pålagt konkurskarantæne, ikke er egnet til at være offentlighedens tillidsrepræsentant.

Samtidig finder jeg på baggrund af de betingelser, der skal være til stede for, at skifteretten kan pålægge en person konkurskarantæne, at der - i relation til at være offentlighedens tillidsrepræsentant - er behov for at udstrække virkningen af at have været pålagt konkurskarantæne til efter dens udløb. Jeg mener, at en yderligere periode på 2 år vil være passende i forhold til at genetablere tilliden til, at revisor vil optræde som offentlighedens tillidsrepræsentant, f.eks. ved afgivelse af revisionspåtegning på et årsregnskab.

ERHVERVSMINISTERIET
0:000:00