Torsten Schack Pedersen
 svarer 
Simon Kollerup

Torsten Schack Pedersen (V) spørger erhvervsministeren, Simon Kollerup, hvilke retssikkerhedsmæssige overvejelser, har regeringen gjort sig i relation til forslaget om – uden forudgående domstolsprøvelse - at give mulighed for midlertidigt at frakende revisor sin godkendelse

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 13, Spørgsmål 8
Hvilke retssikkerhedsmæssige overvejelser, har regeringen gjort sig i relation til forslaget om – uden forudgående domstolsprøvelse - at give mulighed for midlertidigt at frakende revisor sin godkendelse?

Svar fra mandag den 9. november 2020
Baggrunden for forslaget om adgang til en midlertidig frakendelse af en revisors godkendelse er, at der i nogle tilfælde kan være behov for kunne reagere hurtigt, når Erhvervsstyrelsen indbringer en revisor for Revisornævnet med påstand om ubetinget frakendelse af den pågældendes godkendelse. Det kan f.eks. være i tilfælde, hvor der er overhængende risiko for, at den pågældende revisor under sagens behandling ved nævnet groft eller oftere gentaget vil overtræde de pligter, som stillingen medfører.

En midlertidig frakendelse vil, afhængig af de konkrete omstændigheder, kunne anvendes i et tilfælde, hvor en revisor tidligere er blevet ikendt sanktioner for grove overtrædelser af revisorlovgivningen af Revisornævnet.

Eksempelvis hvis revisor tidligere er sanktioneret for grove overtrædelser af uafhængighedsreglerne i lovens § 24, og igen er indbragt for overtrædelse af uafhængighedsreglerne, og hvor den pågældende fortsætter eller må forventes at fortsætte med at tilsidesætte uafhængighedsreglerne.

Den foreslåede ordning svarer i al væsentlighed til den tilsvarende ordning ved Advokatnævnet, som blev indsat i retsplejeloven ved lov nr. 1540 af 18. december 2018.

Jeg finder, at hensynet til revisors retssikkerhed er tilgodeset af følgende grunde:



Før en revisor indbringes for Revisornævnet af Erhvervsstyrelsen, foretages en sædvanlig partshøring af den pågældende revisor. Revisor har således lejlighed til at forholde sig til grundlaget for indbringelsen, herunder et krav om midlertidig frakendelse, og komme med sine indsigelser og bemærkninger hertil.

En midlertidig frakendelse kan alene ske i sager, hvor den, der har indbragt revisor for nævnet, kræver, at den pågældende revisor ERHVERVSMINISTERIET Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Fax 33 12 37 78 CVR-nr. 10 09 24 85 EAN nr. 5798000026001 [email protected] www.em.dk 

midlertidigt frakendes godkendelsen, jf. den foreslåede ændring af bestemmelsen i revisorlovens § 43, stk. 2, 5. pkt., jf. lovforslagets § 1, nr. 24. Revisornævnet kan således ikke af egen drift midlertidigt frakende en revisor godkendelsen.



Hvis Revisornævnet træffer afgørelse om en midlertidig frakendelse af den indklagede revisors godkendelse, kan revisoren kræve nævnets afgørelse indbragt for domstolene, jf. den foreslåede bestemmelse i revisorlovens § 52 a, jf. lovforslagets § 1, nr. 35.

Når Revisornævnet efterfølgende behandler spørgsmålet om ubetinget frakendelse af revisors godkendelse, vil de af Revisornævnets medlemmer, herunder formanden, der har deltaget ved behandlingen af spørgsmålet om midlertidig frakendelse, være inhabile.

Revisornævnet er et uafhængigt, domstolslignende nævn, der udelukkende behandler klagesager over revisorer mv. Nævnets formand og næstformænd er dommere. Ved behandlingen af sager om midlertidig frakendelse skal der foruden formanden eller en næstformand medvirke to revisorer og to repræsentanter for regnskabsbrugerne, jf. den foreslåede ændring af bestemmelsen i revisorlovens § 43, stk. 2, 4. pkt., jf. lovforslagets § 1, nr. 24.



0:000:00