Ellen Trane Nørby
 svarer 
Pernille Rosenkrantz-Theil

Ellen Trane Nørby (V) spørger børne- og undervisningsministeren, Pernille Rosenkrantz-Theil, om ministeren planlægger at fremsætte lovforslag inden den 1. december 2020 om korrigerede satser for arbejdsgivernes AUB-bidrag

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 48, Spørgsmål 1
Vil ministeren oplyse, om ministeren planlægger at fremsætte lovforslag inden den 1. december 2020 om korrigerede satser for arbejdsgivernes AUB-bidrag?

Svar fra mandag den 16. november 2020
Som led i trepartsaftalen om ekstraordinær hjælp til elever og lærlinge samt virksomheder (håndtering af ubalancen i Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag) fra maj 2020 blev det aftalt mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter, at der skal skabes en bedre sammenhæng mellem arbejdsgivernes indbetalinger og de faktiske udgifter i den ordinære AUBordning med henblik på at sikre, at der ikke fremover utilsigtet bliver opsparet midler i ordningen, samt at sikre at budgetteringen kan rumme en øget aktivitet på erhvervsuddannelserne.

Regeringen og arbejdsmarkedets parter er derfor enige om, at der skal etableres et fleksibelt uddannelsesbidrag, som vil indebære en løbende tilpasning af indbetalingerne til Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag i takt med udviklingen i udgifterne i AUB-ordningen. Dette vil skulle ske gennem en årlig justering af uddannelsesbidraget, som er fastsat i loven. Bidraget vil skulle fastsættes første gang for 2021 på baggrund af de forventede udgifter i Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag i 2021.

Det bemærkes i den forbindelse, at det i henhold til trepartsaftalen er en betingelse for indførelsen af et fleksibelt uddannelsesbidrag, at uddannelsesbidraget, som finansierer den ordinære AUB-ordning, skal finansiere 16. november 2020 Sags nr.: 20/22222 nye, ambitiøse initiativer til fremme af lærepladser og styrkelse af de erhvervsfaglige uddannelser svarende til 500 mio.kr. årligt. Etablering af et fleksibelt uddannelsesbidrag sker således under forudsætning af, at der kan indgås en aftale om udmøntning af rammen på de 500 mio. kr. Denne udmøntning drøftes som led i de aktuelle trepartsdrøftelser.

Regeringen og arbejdsmarkedets parter forhandler i skrivende stund fortsat om en trepartsaftale. Derfor er det også fortsat for tidligt for mig at sige noget om selve håndteringen af bidraget for 2021.

Jeg er fuldt ud bevidst om, at et nyt bidragsår snart begynder, og jeg vil i samarbejde med parterne søge at tage højde herfor.
0:000:00