svarer 
Lea Wermelin

Miljø- og Fødevareudvalget spørger miljøministeren, Lea Wermelin, hvorfor ministeren i sin tale i forbindelse med 1. behandlingen af L 56 alene lagde vægt på Hedensted Kommunes henvendelse om det kommunale tilsyn af havbrug

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 56, Spørgsmål 4
Ministeren bedes uddybe, hvorfor hun i sin tale i forbindelse med 1. behandlingen af L 56 alene lagde vægt på Hedensted Kommunes henvendelse om det kommunale tilsyn af havbrug, når ministeren, departementet og udvalget også har modtaget henvendelser fra andre kommuner samt fra Kommunernes Landsforening?

Svar fra fredag den 13. november 2020
Jeg er opmærksom på, at der er mange forskellige hensyn og synspunkter i spørgsmålet om, hvor miljøtilsynet med havbrugene skal placeres. Jeg er også bekendt med, at Dansk Akvakultur og KL bl.a. i høringssvar til lovforslaget har ønsket, at miljømyndigheden skal forblive hos kommunerne. Dansk Akvakultur og KL henviser i den forbindelse bl.a. til, at kommunerne har et godt lokalt kendskab, bedre kan håndtere lokale spørgsmål om havbrug, har et godt overblik over den samlede erhvervsaktivitet i kommunerne. Derudover henvises der til, at det kommunale tilsyn ikke har været mangelfuldt.

Synspunkterne er også fremført tidligere som opfølgning på rapport om status og grundig gennemgang for havbrugsområdet og er også indgået ved udarbejdelsen af handleplan for oprydning i havbrugssektoren.

Der er imidlertid en række andre hensyn og synspunkter, som efter min opfattelse vejer tungere i denne sag, herunder hensynet til at sikre et miljøfagligt stærkt og effektivt miljøtilsyn.

I den forbindelse synes jeg, at det er et væsentligt forhold, at den kommune, som på nuværende tidspunkt er ansvarlig for 5 ud af de 19 havbrug, beder om hjælp. Det skal vi tage alvorligt, og derfor fremhævede jeg henvendelsen fra Hedensted Kommune i min tale. Der er brug for et effektivt og miljøfagligt stærkt tilsyn med havbrugene. Det fortjener miljøet, men også erhvervet. Og det vil den foreslåede samling af myndighedskompetencen i Miljøstyrelsen medvirke til at sikre.

Lea Wermelin / www.mfvm.dk
0:000:00