Egil Hulgaard
 svarer 
Dan Jørgensen

Egil Hulgaard (K) spørger klima-, energi- og forsyningsministeren, Dan Jørgensen, om begrænsninger i den eksisterende lovgivning og i lovforslaget i forhold til udrulning af adestandere til elbiler og opsætning af solceller på egne bygninger

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 67, Spørgsmål 30
Hvilke begrænsninger er der i eksisterende lovgivning og i lovforslaget for kommunernes mulighed for:

a) At udrulle ladestandere til elbiler, herunder eje eget net til formålet?

b) At opsætte solceller på egne bygninger hovedsageligt til eget forbrug, men med mulighed for salg til net af overskuds-el?

Svar fra tirsdag den 1. december 2020
I forhold til spørgsmålets første del er der ikke i elforsyningsloven regler, der hindrer kommuners opstilling og drift af ladestandere. Dette ændrer sig ikke med lovforslag L 67.

Den gældende elforsyningslov indeholder visse selskabsmæssige, organisatoriske begrænsninger for kommuner, der kan have betydning for kommuners mulighed for at eje ladestanderaktiviteter i kommunale forsyningskoncerner.

I elforsyningsloven reguleres derimod spørgsmålet om ejerskab af elnet. Det klare udgangspunkt i elforsyningsloven er, at ejerskab af elnet kræver en bevilling. I Danmark er der givet bevilling til 40 netvirksomheder, som står for at eje og drive det kollektive elnet på distributionsniveau. Dette forhold ændres ikke med lovforslaget.

I forhold til spørgsmålets anden del er der i den eksisterende lovgivning regler, der vedr. kommunernes adgang til at etablere solcelleanlæg. Det er et krav, at solcelleanlægget udskilles i et særskilt selskab, hvorved der ikke kan ske elproduktion mhp. eget forbrug. Kommuner kan dog få dispensation til at opstille solcelleanlæg til eget forbrug – fx hvis etableringen sker ifm. nybyggeri. Dette forhold ændres ikke med lovforslaget.
0:000:00