Kim Valentin
 svarer 
Morten Bødskov

Kim Valentin (V) spørger skatteministeren, Morten Bødskov, om en ændring af E-formlen for afgiftsallokering ved kraftvarme med samproduktion af el og varme fra nuværende 0,67 til 0,45 eller 0,40 vil bidrage med et større afgiftsprovenu

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 90, Spørgsmål 8
Vil ministeren oplyse, om en ændring af E-formlen for afgiftsallokering ved kraftvarme med samproduktion af el og varme fra nuværende 0,67 til 0,45 eller 0,40 vil bidrage med et større afgiftsprovenu som følge af flere mulige driftstimer på kraftvarmeanlæggene?

Svar fra onsdag den 9. december 2020
Kraftvarmeværker producerer samtidig fjernvarme og elektricitet. Kraftvarmeværkerne betaler afgift af fossile brændsler, der anvendes som input til varmeproduktion, mens der gives afgiftsfritagelse for brændsler, der medgår til elproduktion. For elektriciteten betales i stedet energiafgift af el til forbrug i Danmark.

Fordeling af afgiftsgrundlaget til el og varme opgøres efter formler, som fx den omtalte E-formel.

Ændres E-formlen fra den nuværende andel på 67 pct. til fx 45 pct. eller 40 pct., vil det betyde, at energiafgiften på den fossile varmeproduktion reduceres. Derved vil det blive mere attraktivt at producere el og varme ved brug af fossile brændsler.

I det omfang en øget fossil varmeproduktion erstatter afgiftsfri VE-varme, vil ændringen medføre et merprovenu. Det vil imidlertid medføre en øget C 2 -udledning fra dansk grund.

En reduktion af andelen i E-formlen vil dermed arbejde imod den danske 70 pct.-målsætning.

0:000:00