Peder Hvelplund
 svarer 
Magnus Heunicke

Peder Hvelplund (EL) spørger sundheds- og ældreministeren, Magnus Heunicke, at det fremgår af lovforslagets bemærkninger, at der i bekendtgørelsen fastsættes en maksimal tidsgrænse for, hvor længe et generelt informeret samtykke højst kan være gældende. Hvilken maksimal tidsgrænse påtænker ministeren

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 101, Spørgsmål 10
Det fremgår af lovforslagets bemærkninger, at der i bekendtgørelsen fastsættes en maksimal tidsgrænse for, hvor længe et generelt informeret samtykke højst kan være gældende. Hvilken maksimal tidsgrænse påtænker ministeren?

Svar fra tirsdag den 15. december 2020
”Det fremgår af lovforslagets bemærkninger, at der i bekendtgørelsen fastsættes en maksimal tidsgrænse for, hvor længe et generelt informeret samtykke højst kan være gældende. Hvilken maksimal tidsgrænse påtænker ministeren?” Svar:

Det er af væsentlig betydning for patientsikkerheden, at konsekvenser forbundet med afgivelse af et generelt informeret samtykke revurderes med jævne mellemrum.

Dette skal sikres ved at fastsætte en maksimal tidsgrænse for, hvor længe et generelt informeret samtykke højst kan være gældende. Efter udløbet af denne periode vil de almindelige regler om et (konkret) informeret samtykke efter § 18 igen finde anvendelse, medmindre der gives et nyt generelt informeret samtykke.

Det findes ligeledes hensigtsmæssigt, at der mellem de pårørende (m.fl.) og sundhedspersonen kan aftales en kortere tidsperiode end den maksimalt tilladte, hvis dette findes mere hensigtsmæssigt for den enkelte patient.

Det er hensigten at fastsætte i en bekendtgørelse, at den maksimale gyldighed for et generelt informeret samtykke vil udgøre et antal måneder. Hvor mange måneder, der vil blive tale om, vil blive besluttet på baggrund af inddragelse af relevante fagpersoner ud fra en vurdering af, hvad der vurderes at være fagligt forsvarligt.

Bekendtgørelsen vil herefter løbende kunne tilpasses i takt med, at der høstes erfaringer med ordningen.
0:000:00