Dennis Flydtkjær
 svarer 
Morten Bødskov

Dennis Flydtkjær (DF) spørger skatteministeren, Morten Bødskov, om en ændringen som forudsat i spørgsmål 2 vil betyde, at flere husstande møder samme elafgift på deres marginale elforbrug

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 90, Spørgsmål 16
Kan ministeren bekræfte, at ændringen som forudsat i spørgsmål 2 vil betyde, at flere husstande møder samme elafgift på deres marginale elforbrug, herunder almindeligt elforbrug, som det aldrig har været hensigten med elvarmeafgiften af subidiere, f.eks. el til lys og diverse elektriske apparater og ikke mindst el til opladning af en elbil?

Svar fra fredag den 11. december 2020
Nej, det kan ikke bekræftes, at den foreslåede ordning medfører, at flere husstande får samme afgift på deres sidste forbrug af el (det marginale forbrug).

Ved den nuværende afgiftsmodel vil stort set alt elforbrug for elopvarmede huse være over 4.000 kWh, hvilket med L 90 vil medføre en marginal afgift på 0,8 øre pr. kWh, uanset hvor stort varmebehovet er.

Med forslaget vil elopvarmede huse, der anvender mere el end gennemsnittet, få en højere marginal afgift på 78,9 øre pr. kWh fra 2025 (2020-priser).

Den nuværende ordning sikrer, at der betales den høje elafgift af de første 4.000 kWh.

Ved spørgerens model kan der ved et elforbrug under gennemsnittet være situationer, hvor der betales 0,8 øre pr. kWh af alt elforbrug, herunder også for diverse elektriske apparater.

Det bemærkes, at for elbiler, hvor der oplades gennem en erhvervsmæssig tjeneste, betales der 0,4 øre/kWh, uanset om husstanden er elopvarmet eller ej.

0:000:00