Fatma Øktem
 svarer 
Mattias Tesfaye

Fatma Øktem (V) spørger udlændinge- og integrationsministeren, Mattias Tesfaye, om, hvor mange flere familiesammenførte får lov til at blive i Danmark, selvom samlivet med ægtefællen er ophørt, som følge af forslaget om »Ligestilling af voldsramte udlændinge, der er ægtefællesammenført med flygtninge og søger om forlængelse af opholdstilladelsen, og voldsramte udlændinge, der er ægtefællesammenført med flygtninge og er i en inddragelsessituation«

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 126, Spørgsmål 11
Hvor mange flere familiesammenførte får lov til at blive i Danmark, selvom samlivet med ægtefællen er ophørt, som følge af forslaget om »Ligestilling af voldsramte udlændinge, der er ægtefællesammenført med flygtninge og søger om forlængelse af opholdstilladelsen, og voldsramte udlændinge, der er ægtefællesammenført med flygtninge og er i en inddragelsessituation«?

Svar fra fredag den 15. januar 2021
Hvor mange flere familiesammenførte får lov til at blive i Danmark, selvom samlivet med ægtefællen er ophørt, som følge af forslaget om »Ligestilling af voldsramte udlændinge, der er ægtefællesammenført med flygtninge og søger om forlængelse af opholdstilladelsen, og voldsramte udlændinge, der er ægtefællesammenført med flygtninge og er i en inddragelsessituation«?

Svar:

Udlændinge- og Integrationsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet et bidrag fra Udlændingestyrelsen, der har oplyst følgende:

”Udlæ di gelove s § 19, stk. 7, fi der i si gælde de affattelse ikke a ve delse på afgørelser om forlængelse af opholdstilladelser til personer med tidsbegrænsede opholdstilladelser meddelt som følge af familiemæssig tilknytning til en udlænding, der er meddelt opholdstilladelse efter § 7 eller §

8, stk. 1 eller 2.

Bestemmelsen finder derimod anvendelse på sager om inddragelse af opholdstilladelser for personer med tidsbegrænsede opholdstilladelser meddelt som følge af familiemæssig tilknytning til en udlænding, der er meddelt opholdstilladelse efter udlændingelovens § 7 eller § 8, stk. 1 eller 2.

Udlændingestyrelsen har for at kunne besvare spørgsmålet taget udgangspunkt i antallet af afgørelser i sager om eventuel inddragelse af opholdstilladelse, hvor spørgsmålet om vold er anført som baggrund for samlivsophøret.

Styrelsen kan hertil oplyse, at der i 2020 blev truffet afgørelse i to inddragelsessager for personer med tidsbegrænsede opholdstilladelser meddelt som følge af familiemæssig tilknytning til en udlænding, der er meddelt opholdstilladelse efter udlændingelovens § 7 eller § 8, stk. 1 eller 2, hvor opholdstil 15. januar 2021 Udlændinge- og Integrationsministeriet Koncernstyring og Tilsyn Akt-id 6198 4000 [email protected] www.uim.dk 36977191 2021 - 601 1501486 ladelsen er blevet bevaret på trods af samlivsophør, idet styrelsen har vurderet, at samlivsophøret skyldes, at udlændingen eller udlændingens barn har været udsat for overgreb, misbrug eller anden overlast m.v. her i landet.

Såfremt lovforslag nr. L 126 vedtages, vil udlændingelovens § 19, stk. 7, finde tilsvarende anvendelse på forlængelsessager for personer med tidsbegrænsede opholdstilladelser meddelt som følge af familiemæssig tilknytning til en udlænding, der er meddelt opholdstilladelse efter § 7 eller § 8, stk. 1 eller 2.

Såfremt det kan lægges til grund, at andelen af sager, hvor der er oplyst om vold som baggrund for samlivsophøret, er sammenlignelig i de to sagstyper – henholdsvis sager om inddragelse og sager om forlængelse – er det Udlændingestyrelsens forsigtige estimat, at antallet af afgørelser om forlængelse efter samlivsophør, som følge af at udlændingen eller udlændingens barn har været udsat for overgreb, misbrug eller anden overlast m.v. her i landet, vil øges med 5-10 afgørelser om året.

Generelt bemærkes, at angivelsen af tal for 2020 er foreløbig, opgjort på baggrund af registreringer i udlændingemyndighedernes elektroniske sagsbehandlingssystem pr. 31. december 2020.

Generelt bemærkes endvidere, at de statistiske oplysninger er behæftet med usikkerhed, da det elektroniske sagsbehandlingssystem er opbygget som et journaliserings- og sagsstyringssystem, og ikke som et egentligt statistiksyste .” Der henvises endvidere til den samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 9 til L 126.

Mattias Tesfaye / Anette Görtz Side
0:000:00